Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Овощари очакват отлична реколта от череши. Каква ще е цената за пулп и десертна череша?

11.05.2021 г.
11852
Овощари очакват много добра реколта от череши тази година. НАй-големите производствени региони с череши са в Кюстендилско, Сливенско и в централна северна България. Най-големите стопанства с череши, които са с италиански инвестиции, пък са в региона на Пловдив.

Кампанията по масовата беритба на череши се очаква да започне в периода 12-20-и Юни. Според някои овощари може да се стигне до свръхпроизводство на череши тази година, което да се отрази негативно на пазарната реализация и цената. Според овощара Валери Йовев, който отглежда череши в Кюстендилско, черешите ще бъдат много, но дребни.

Основната реализация на черешите ще бъде за пулп, като за десертна консумация се очаква да се реалзиират около 10% от черешите.

В северна България продукцията се очаква да бъде реализирана главно в предприятиятя за замразяване на плодове, след което да бъде реализиран експорт към Австрия и Германия за нуждите на хранително-вкусовата промишленост там.

Изкупната цена на черешите за пулп се очаква да бъде около 0.85 до 1.10 лв./кг , а цената на черешите за прясна десертна консумация - около 1.50-1.90 лв./кг.

Справка на АгроКлуб показва, че през последните години най-ниска е била цената на черешите в региона на Сливен, главно на пазарите на дребно, както и за изкупуване на едро в регионите на Търговище, Попово и Разград.


Очаквани количества череши по региони:
  • Северозападен район: 31 тона
  • Северен централен район: 2150 тона
  • Североизточен район: 880 тона
  • Югоизточен район: 2548 тона
  • Южен централен район: 9450 тона
  • Югозападен район: 5150 тона
* посочените прогнозни количества и цени не са обект на вземане на решение за покупки или продажби, и са само ориентировъчни!
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg