Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Обвързано подпомагане, конвергенция, еко-схеми - Кой какво иска в новата ОСП?

21.10.2019 г.
117160
Преди дни в Люксембург се проведе заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, на което беше обсъдена реформата на Общата селскостопанска политика след 2021 г. От бюлетина на Земеделското министерство става ясно кои държави за каква политика настояват в реформиращата се ОСП на Европа. 

Обвързано подпомагане
България, Белгия, Унгария изрично настояват за запазване и продължаване на обвързаната подкрепа, но Германия, Холандия, Швеция и Дания са на противоположната позиция. Според тези държави обвързана подкрепа трябва да се ограничи, защото води до нарушаване на пазарната конкуренция. 

Конвергенция (сближаване на плащанията)
По отношение на сближаването на нивата на плащанията между държавите членки (външната конвергенция), Италия, Дания, Холандия и Белгия категорично се противопоставят на предложението на ЕК за изравняване на плащанията. В същото време  Латвия и Словакия настояват за по-амбициозен подход. 

Прилагане на еко-схемите
Еврокомисарят по земеделие Фил Хоган заяви, че не трябва да се „намалява екологичната амбиция на бъдещата ОСП“. За задължителност на новите еко-схеми настояват Германия, Франция, Португалия и Испания. Италия изрази критика и опасение към прилагането на еко-схемите за това, че може да се получи дублирането им по Стълб 1 и мерките по Стълб 2 за агроекологичните плащания. За доброволно прилагане на еко-схемите настоява Люксембург. Припомняме, че на последното заседание стана ясно, че България би могла да прояви гъвкавост и да подкрепи задължителността на еко схемите за държавите членки в следващия програмен период. “Бихме могли да проявим гъвкавост за постигането на екологична устойчивост, но настояваме и за достигане на по-амбициозен компромис по въпросите, които водят до икономическа и социална устойчивост на сектора”, заяви българският министър Десислава Танева, цитирана от министерство

Тавани на плащанията
Таваните на плащанията при подпомагане на големите земеделски стопани да се прилагат доброволно - за това настояват Дания, Чехия и Румъния.
В рамките на заседанието държавите-членки са призовали Еврокомисията да представи предложения за правила по отношение на прехода на ОСП през 2021 г., тъй като новата политика ще влезе в сила чак в началото на 2022 г. 

Искане за “стабилен бюджет” на ОСП
В изявление на делегациите на 20 държави-членки, сред които и България, се посочва, че бюджетът на Общата селскостопанска политика трябва да запази текущите си равнища за ЕС. За стабилен бюджет, който „да посрещне новите предизвикателства пред европейското селско и горско стопанство и очакванията на европейските граждани”, настоява Франция, която е подкрепена от  Австрия, Белгия, България, Гърция, Естония, Ирландия, Испания, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватска и Чехия. 


 © 2019 Агро Клуб - Agroclub.bg

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • no till земеделие
  21.10.2019 г.
  131305
  Истината за No-Тill земеделието в България (АНАЛИЗ)
  Виж повече
 • директни плащания
  16.10.2019 г.
  121884
  ОСП 2021-2027: Ставката по директните плащания може да се променя всяка година
  Виж повече
 • Десислава Танева
  15.10.2019 г.
  117172
  България може да подкрепи задължителността на екосхемите в ОСП 2021-2027
  Виж повече
 • бюджет ЕС
  14.10.2019 г.
  113625
  Как новият бюджет на ЕС 2021-2027 ще повлияе на земеделието?
  Виж повече
 • съчз на градинарите
  16.09.2019 г.
  2023
  Мариана Милтенова: Трябва по-балансиран модел за подпомагане на агросекторите! (ИНТЕРВЮ)
  Виж повече
 • обвързана подкрепа за малини
  11.07.2019 г.
  2708
  Земеделци искат обвързана подкрепа в новата ОСП за ягоди, малини и къпини (ВИДЕО)
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg