Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Няма кой да коли прасета в Англия. Свинефермите пред фалит. Пускат визи за касапи

17.10.2021 г.
16964
Великобритания ще предложи шестмесечни визи за спешни случаи на 800 чуждестранни касапи, за да избегне масово избиване на прасета и фалити на свинеферми, се казва в четвъртък, след като фермерите се оплакаха, че изселване на работници от кланици и месопреработватели са напуснали сектора на свинското месо в борба за оцеляване извън Англия.

Комбинация от Brexit и COVID-19 предизвика изселване на работници от Източна Европа, оставяйки около 120 000 прасета в хамбари и ниви в цялата страна, чакащи да бъдат заклани, според Националната асоциация на прасетата.

Секретарят по околната среда Джордж Юстис каза, че временните визи ще решат проблема, който според фермерите излага на риск препитанието и причинява проблеми с хуманното отношение към животните.

„Това, което ще направим, е да позволим на месарите в кланици и преработватели на месо, занимаващи се със свине, да могат да влизат временно по схемата за сезонни работници до шест месеца“, каза Юстис пред репортери.

"Това ще ни помогне да се справим с изоставането на прасета, които в момента имаме във фермите, за да дадем възможност на тези преработватели на месо да колят повече прасета."

Юстис каза, че ще бъдат необходими около 800 касапи, за да се изчисти изоставането и обяви помощ, за да помогне на кланичарите да съхраняват месо.

Но той каза, че правителството е решило да не облекчава изискването за английски език за квалифицирани визи, за да позволи на повече месари да идват по този маршрут - ключово искане от страна на фермерите, които от седмици призовават министрите да предприемат действия.

"Разгледахме това, но не смятаме, че това дава отговор на конкретното им предизвикателство. И затова вместо това решихме да имаме временни визи", каза той.

Националната асоциация на прасетата заяви в изявление, че е "много облекчена", че правителството е предприело мерки, насочени към намаляване на задния дневник, докато вицепрезидентът на Националния съюз на земеделските стопани Том Брадшоу каза за Times Radio, че визите са "стъпка в правилната посока ".

"Важното е колко бързо можем да докараме тези касапи тук?", Каза той. "Просто имаме нужда от тях възможно най -скоро."

Липсата на касапи е само една от редицата области, в които Великобритания е изправена пред остър недостиг на работна ръка.

Миналия месец тя обяви планове за издаване на временни визи за 5000 чуждестранни шофьори на камиони и 5500 работници за птици, но правителството иска бизнеса да инвестира в британска работна сила, вместо да разчита на евтина чуждестранна работна ръка.

Министрите също се стремяха да омаловажат предложенията, че излизането на Великобритания от Европейския съюз е основният проблем, засягащ работната сила във веригите за доставки.

Много работници в свинепроизводството са се прибрали по време на пандемията и просто не са се върнали, каза Юстис.

"Това е сложна картина: имаше много смущения на пазара, проблеми с достъпа до китайския пазар, може би някакво свръхпроизводство ... и да, трудът беше утежняващ фактор, но не беше единственият фактор", каза Юстис.

„Свинепромишлената промишленост, както и много други части от хранително -вкусовата промишленост, е имала загуба на персонал, тъй като много от гражданите на ЕС, на които са разчитали, са напуснали по време на пандемията - нищо общо с Brexit.“

Като част от мерките за решаване на проблема с липсата на шофьори на камиони, той каза, че правилата за каботаж за шофьорите от ЕС ще бъдат облекчени, така че те да могат да извършват колкото се може повече пътувания за период от две седмици.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg