Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Нови научни анализи доказват, че пръскането с глифозат води до рак

26.08.2019 г.
1989
Нови анализи на учени от САЩ доказват за пореден път, че пръскането с глифозат (известен в България с търговското име НАСА и др.) води до рак. 

Изследванията показват, че глифозатът предизвиква рак на черния дроб и значително уврежда мозъка, особено при децата и юношите. За това именно е и резкият брой увеличени случаи на рак сред млади фермери, пръскали с препарати на основата на глифозат.

Глифозатът оказва влияние и върху колоректалният рак, който се е увеличил с 51% сред фермерите в САЩ, пръскали с глифзат и не знаели за опасните странични ефекти. 

В наши дни излагането на глифозат засяга всички, а не само земеделските работници. Newsweek през 2016 г. съобщава, че светът е „застрашен глобално от пръскането с глифозат“

Американското земеделие пръска с глифозатоколо 70 хранителни култури. В резултат на това остатъците от глифозат в храните са все по-разпространени в американските хранителни доставки, включително в преработените Cheerios, Doritos и бисквити Oreos, които често се хапват от деца и юноши.

Проучванията са документирали нивата на глифозат в урината и кърмата на стотици американци. Проучването показва, че средните нива на метаболит на глифозат, наречен AMPA, са измерени приблизително 36 пъти по-високи през последните 10 години. Именно заради това в редица клинични проучвания се изследва връзката между чревната микробиота и колоректалния рак. Завършените проучвания вече доказват, че индивидите с колоректален рак „показват нестабилност в състава на чревните си бактериални общности в сравнение със здрави контроли“ и имат повишени нива на неблагоприятни бактериални видове. Няколко от тези видове проявяват „провъзпалителни и про-канцерогенни свойства, които впоследствие биха могли да окажат влияние върху колоректалната канцерогенеза.“ Всъщност изследователите предполагат, че измерването на тези популации от бактерии, които са извън удара, биха могли да имат „потенциална стойност като маркер на рак на дебелото черво. "

Широкото и интензивно използване на глифозат изостря „изкривяванията в микробните общности“, категорични са учените. Промяната в микробните състави поради остатъците от глифозат може да допринесе за разпространението на растителни и животински патогени в човешките организми.


 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • глифозат - забрана
  15.07.2019 г.
  14646
  Австрия призова целия ЕС да забрани пръскането с глифозат след 2022
  Виж повече
 • глифозат
  07.07.2019 г.
  4968
  Пръскането с канцерогенния хербицид глифозат наподобява историческото безумие с ДДТ
  Виж повече
 • глифозат
  04.05.2019 г.
  23071
  Онлайн регистър на земеделците пръскащи с глифозат искат пчелари
  Виж повече
 • глифозат - пръскане
  07.01.2019 г.
  24305
  Германски министър настоява за край на употребата на глифозат в земеделието
  Виж повече
 • Не само нелегалният внос на пестициди, но и употребата на глифозат трябва да спре
  10.12.2018 г.
  2711
  Не само нелегалният внос на пестициди, но и употребата на глифозат трябва да спре
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg