Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Наталия Шукадарова (НАЗ): Зелената сделка предполага 30% загуби за сектор Зърно

“Трябва да се намери баланс между екологията и опазването на природните ресурси, и от друга страна да се запазят обемите на селскостопанска продукция в Европа при реализирането на Зелената сделка, за да не се превърне старият континент в нетен вносител на храна.” Това заяви Наталия Шукадарова - изпълнителен директор на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в онлайн-семинар, по време на третото издание на конференцията “Екология и агротехнологии фундаментална наука и практическа реализация”. 

Тя заяви, че хората в бранша са доста притеснени от изискванията, които поставя Зелената сделка

Наталия Шукадарова:
Има три оценки за въздействието на последиците от прилагането на Зелената сделка: 
Значи, има един доклад на американският департамент по земеделие, който е силно негативен. Излезе и едно изследване на  Университета Вагенинген - Холандия. Има също и на самата Европейска комисия на “Joint Research Centre - JRC” (Съвместният изследователски център) - направили са едно такова проучване:
“Как би се отразило прилагането на Европейската “Зелена сделка” цялостно - и върху земеделието, и върху обществото, и върху потребителите?” И трите оценки изнасят доста негативни прогнози: 
От една страна, силно намаляване на земеделското производство в Европейският съюз, риск за изнасяне на това производство извън границите на Европейският съюз, където тези изисквания не важат. Също така, загуба на доход за земеделските производители.

Наталия Шукадарова даде пример с това, което се очаква според доклада на Университета Вагенинген в Нидерландия за сектор Зърнопроизводство:

"Там се посочваха загуби на доход в раземер на 30% за сектор зърнопроизводство. (Това става въпрос на ниво Европейски съюз.)  Също така, увеличаване стойността на хранителните продукти. Тоест, тука вече идва негативният ефект върху потребителите и консуматорите на тази продукция.

А отделно, биологичното земеделие е много хубаво, но ако ние трябва ¼ от земеделието ни да е биологично, ние подготвени ли сме с такива потребители? Имаме ли този пазар? Защото българското общество не е с такава добра покупателна способност."

Изпълнителният директор на НАЗ обобщи, че въвеждането на нови изисквания трябва да става постепенно, и отделно трябва да се влага много ресурс в обучение и информиране на земеделските производители.


 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg