Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Нараства търсенето на ръж за производство на фуражи

17.08.2020 г.
8457
През последните 3 години в Европа се наблюдава засилено търсене на хибридни сортове ръж, които се използват в производството на фуражи. Площите с културите нарастват, като в някои държави като Германия, Холандия, Полша и Великобритания, отглеждането на ръж се очертава да класира тази зърнена култура на трето място след отглеждането на пшеница и ечемик.

Освен гарантираният пазар и стабилна цена, при отглеждането на ръж се решават и редица проблеми с тревните плевели, които са се развивали години наред при пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед.

Отглеждането на ръж дава сигурност на зърнопроизводителите, защото ръжта има много силна коренова система и е устойчив на продължителна суша или пък резки застудявания през зимата. Ръжта има брадата коренова система, която прониква на дълбочина до около 1,2 – 2 метра. Друго важно предимство е, че отглеждането на ръж почти не се нуждае от третиране с химикали, поради високата си устойчивост към плевели.

Към момента в България се отглеждат едва около 80 - 100 000 декара с ръж, сочи справка на АгроКлуб. Една от причините в малкото декара с ръж у нас е сравнително ниския добив от около 210 кг./дка, и липсата на достатъчно познания за правилното отглеждане на културата, особено третирането с листни торове и торенето през пролетта.

Въпреки това, тенденцията за отглеждане на ръж е в посока на устойчиво нарастване на площите и добивите. 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • животновъдна ферма
  20.07.2020 г.
  8254
  Добри практики в сектор животновъдство за по-ниски емисии на амоняк и нитрати
  Виж повече
 • Хляб на мира
  27.06.2020 г.
  8512
  Проектът Хляб на мира преплита в себе си история и поглед към бъдещето на земеделието
  Виж повече
 • фуражи - съхранение
  16.08.2019 г.
  3880
  Властите затягат контрола върху съхранението на фуражи
  Виж повече
 • Мито за зърно
  13.08.2020 г.
  8373
  ЕС одобри ново мито за внос на царевица, сорго и ръж
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg