Въпреки, че големите търговски вериги реагираха светкавично на падналото потребителско търсене на свинско месо с масирани PR кампании по телевизии и вестници, внушаващи, че промяна на пазара няма - всъщност ситуацията е съвсем различна.
"Не са малко хората, които се замислят преди да си купят свинско месо, поради факта, че в главата им седи мисълта, че ядат месо с чума и вируса така или иначе ще влезе в тях, дори да е (засега) безопасен за хората", сподели пред АгроКлуб търговец на охладени и пресни меса, който зарежда магазини в София и Пловдив. Според него намалението на потреблението на свинско - на дребно в магазинната мрежа е паднало с около 40-50%.

В същото време предприемчиви фирми започнаха масиран внос на старо - дълбоко замразено свинско месо, главно от Испания, Дания и Франция. Старото свинско месо, възвърна у потребителите едни лоши спомени от преди 15 години, когато магазинната мрежа бе залята с 20 годишно ирландско говеждо месо (посиняло).
Като цяло старото свинско месо, както и говеждото, променя цвета си в течение на годините, затова се продава главно за ресторанти и заведения, където след обработка и сготвяне потребителите нямат представа какво ядат.
Намалението на потреблението на свинско месо е свързано и с чисто психолопгическата бариера, която се явява при мисълта, че в даден момент, вируса на чумата (АЧС), който може без проблем да живее около 3 години в хладилник, има все пак рискове от мутация, при които последствията може да са смъртоносни.
