Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

НАЗ против вноса на украински слънчоглед, искат защита за родната реколта

София, 24 август

Днес министърът на земеделието и храните Кирил Вътев провежда среща с производители и преработватели на слънчоглед в Министерство на земеделието и храните, след като Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) заяви решителна позиция срещу възможния внос на слънчоглед от Украйна. Позицията идва след изразените притеснения от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България, които твърдят, че има риск от затваряне на предприятия поради липсата на достатъчно суровина на пазарни цени.

Според Сдружението, България изпитва системен недостиг на маслодайни култури, което поставя под заплаха производствените им капацитети.

Въпреки това, председателят на НАЗ, Илия Проданов, отхвърля аргументацията на маслопреработвателите. Той подчерта, че има достатъчноналичен слънчоглед от миналогодишната реколта и очакванията за новата реколта са обещаващи.

"В момента има около 600 000 – 700 000 тона слънчоглед от миналата година, които все още не са продадени", коментира Проданов.
Той добави, че текущата цена на слънчогледа на пазара е около 750 лв./т, докато себестойността му е значително по-висока, като новата реколта вероятно ще бъде още по-скъпа поради ниския добив.

Проданов също така изрази загрижеността си, че ако България реши да внася слънчоглед от Украйна, това би засегнало българските земеделски производители. "През тази година украинските производители са насочили всички усилия към слънчогледа и очакват реколта от около 14 млн. тона", сподели той.

В заключение, Проданов подчерта необходимостта да се защити българското производство и добави, че трябва да се даде шанс на местните производители да продават продукцията си преди да се търси внос от други страни.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg