Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Михаел Пилке, ЕК: До средата на 2020 г.очакваме готовност със стратегиите за ОСП

23.10.2019 г.
116086
На фона на предизвикателствата, които стоят пред Общата селскостопанска политика в новия програмен период, трябва да сме по-ефективни със средствата и проектите, които създаваме. Това заяви Михаел Пилке от Главна дирекция Земеделие на Европейската комисия в рамките на Международната конференция “Сътрудничество - инструмент за промотиране на местното развитие”, която се провежда в хотелски комлкекс Катарино, близо до Разлог.

Михаел Пилке:

“Имаме три предизвикателства занапред - след Брекзит ще имаме по-малък бюджет, ще трябва да се справим с миграцията. Ще има по-малко финансиране за ОСП. Ето защо трябва да сме по-ефективни със средствата и проектите, които създаваме. ЕК се съсредоточава и върху екологичните проблеми и търсенето на решения за тях и смятам, че сме подготвени да посрещнем тези предизвикателства.”


В рамките на конференцията Михаел Пилке представи нивото на подготовка по подхода ЛИДЕР/ВОМР след 2020 г.

По-голяма гъвкавост на страните-членки по ЛИДЕР

Фокусът вече се променя към по-висока ориентираност към резултата. Това ще даде по-голяма гъвкавост на страните-членки. По-голяма свобода ще имат МИГ-овете при подбора на партньорите и проектите. Взета е предвид и нуждата от авансово финансиране, както и възможността за улеснено финансиране. Стоим категорично зад идеята за ползване на много фондове. Създаване на фонд LEAD - контактна точка, където МИГ-овете да си подават проектите.
По думите на Пилке има място за подобрение на сътрудничеството между министерства, администрацията и бенефициентите. Много администрации все още се колебаят да дават пълномощия на МИГ-овете.

По думите на Михаел Пилке държавите-членки много активно подготвят Стратегиите си за Общата селскостопанска политика - 10 са финализирали SWOT анализите си, при 12 - в момента се разработват.

Първите 6 месеца на 2020 г. голяма част от държавите са обещали да предадат стратегическите си планове за ОСП, обяви още представителят на Генерална дирекция Земеделие в ЕК.София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Agroclub.bg
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • ОСП среща
  02.08.2019 г.
  5640
  Новата ОСП и субсидиите след 2020 през погледа на браншовици (ВИДЕО)
  Виж повече
 • Дискусия за ОСП
  26.07.2019 г.
  2042
  Редукция по всички схеми за директни плащания се предвижда в новата ОСП
  Виж повече
 • цифровизацията в земеделието
  06.02.2019 г.
  8746
  В ОСП 2021-2027 се предвижда обвързване на торовете с цифровизацията в земеделието
  Виж повече
 • Франция призова за агроекологични мерки и запазване бюджета на ОСП
  18.12.2018 г.
  3262
  Франция призова за агроекологични мерки и запазване бюджета на ОСП
  Виж повече
 • ОСП след 2020: Директни плащания на пчелно семейство за опрашване
  11.12.2018 г.
  3681
  ОСП след 2020: Директни плащания на пчелно семейство за опрашване
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg