Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Министър Танева увеличи прогнозата за зърнената реколта до 5.6 млн.тона

Министър Десислава Танева увеличи прогнозата за очакваните обеми от зърнената реколта 2019 до 5.6 млн.тона, при прогнозирани преди 10 дни 5.5 млн.тона.

Земеделският министър участва днес в ритуал по зажънване, в землището на село Вирове, Община Монтана, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Към момента са ожънати над 22 % от засетите площи с пшеница, които са 11 315 991 дка. Средните добиви възлизат на 537 кг/дка. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на откриване на жътвената кампания на пшеница в землището на село Вирове, Община Монтана. Тя посочи, че по последни прогнозни данни, произведеното количество пшеница ще бъде  около 5.6 млн. тона.

жътва село Вирове


Десислава Танева уточни, че се очаква добра година при добива на зърнени култури, тъй като показателите са високи за началото на жътвата. Реколтираните площи с ечемик до момента са над 70 %, а очакваният добив е 500 хил. тона.
Тя припомни, че най-важният път в момента, които трябва да бъде извървян в сектор „Земеделие“, е процесът на програмиране на новата Обща селскостопанска политика (ОСП).

„Надявам се, че ще намерим добри решения с всички от бранша, защото диалогът е най-верният подход“, каза още министър Танева.


По думите й, успехът на земеделците е успех за държавата и хората.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов пожела спорна жътва и добро качество на прибраната реколта.

„За нас е чест, че произвеждаме основната суровина за хляба“, каза още той.


На събитието присъстваха народният представител Ирена Димова и Веселка Василева, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Монтана, който е домакин на тазгодишната официална церемония по откриване на жътвата.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • Актуалната цена на хлебната пшеница
  05.07.2019 г.
  12646
  България и Румъния с най-евтина пшеница в сравнение с всички страни на ЕС
  Виж повече
 • жътва 2019
  26.06.2019 г.
  12575
  Дъждовете спират временно жътвата. Цената на пшеницата е между 280 и 310 лв./тон
  Виж повече
 • жътва
  14.06.2019 г.
  3531
  Уникално красиви снимки от началото на жътвата край Хасково (ГАЛЕРИЯ)
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg