Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Министър Танева: Постигането на зелените цели не може да се осъществи единствено чрез ОСП

23.03.2021 г.
9641
Общата селскостопанска политика (ОСП) не е единствената, от която зависи постигането на зелените цели в общо европейски план. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, в Брюксел. По думите й, като принос на европейско ниво по Зелената сделка, са Стратегията "От фермата до трапезата“ и тази за биологичното разнообразие. Министър Танева подчерта, че те следва да бъдат включени в по-голям пакет от законодателни инициативи и механизми на европейско ниво и в съответните държави членки.

Тя бе категорична, че остойностяването на националните цели като принос в общите цели на ЕС по Зелената сделка, не е необходимо да бъдат включени в стратегическите планове.

Една от причините затова е липсата на оценката за въздействието им върху икономиката. Това от своя страна води до забавяне на процеса по приемането на стратегическите планове", подчерта Десислава Танева. Тя изтъкна, че за земеделските производители е изключително важно да има яснота по прилагане на политиките в следващия програмен период, които да им гарантират сигурност и предвидимост. 


Всичко останало можем да го надграждаме и прилагаме в общото национално законодателство", допълни още министър Танева.

Според нея, одобрението на Националния стратегически план безспорно трябва да стъпва само и единствено на правно обвързващи документи. Десислава Танева допълни, че това би улеснило много държавите членки да имат ясна, прозрачна и публична процедура по приемането им. „Считам, че за цялата земеделска общност е добре да вървим към приемане и финализиране на регламентите възможно най-скоро" подчерта земеделският министър.

Тя обясни, че България работи много интензивно по изготвянето на Стратегическия си план, заедно със заинтересованите страни.

Предложена, разработена и дебатирана е интервенционна логика за над 50 проекта по мерки в хода на тази обществена комуникация, като страната ни се е съобразила с препоръките, които представи Комисията. Те кореспондират с изготвените SWOT анализи от академичната общност за сектора

В Стратегическия план за новата ОСП, схемите и мерките за подпомагане ще бъдат вписани като интервенции. Десислава Танева бе категорична, че земеделската общност в страната ни очаква приключване на работа по Стратегическия план. По думите й, финализирането и одобрението му на ниво ЕК зависи от триалозите и финалното европейско законодателство.

Земеделският министър припомни, че през изминалата година страната ни успя да запази Преходната национална помощ и размерът на обвързаната подкрепа, който е 13 +2. "Това сме защитавали по време на всички разговори на ниво ЕК и очакваме да залегне във финалното европейско законодателство", каза още Танева.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • Десислава Танева
  13.08.2020 г.
  18911
  Десислава Танева: До края на 2020 по сметките на фермерите ще постъпят 1.7 млрд. лв.
  Виж повече
 • бюджет ОСП
  03.06.2020 г.
  8180
  Oбща селскостопанска политика - въпроси и отговори за бюджета на ЕС
  Виж повече
 • Десислава Танева
  10.11.2019 г.
  85019
  Десислава Танева: Можем да направим ОСП адаптирана към националното си земеделие (ИНТЕРВЮ+ВИДЕО)
  Виж повече
 • био производство
  15.07.2019 г.
  12228
  Исторически пробив в МЗХГ - Национален план за био производство!
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg