Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Милена Горанова: В Европа има огромен пазар за соя, която не е ГМО (ВИДЕО)

10.05.2021 г.
9765
Около 20% от сеитбооборота в стопанството на сем. Горанови в землището на Кнежа е соя. Отглеждането на протеиновата култура подпомага натрупването на азот в почвата.

Соята, като суровина в хранително-вкусовата промишленост, е ценна и по тази причина потреблението й в световен мащаб се увеличава ежегодно. Качественият соев шрот е един от най-ценните белтъчни фуражи от растителен произход. Има високи нива на протеин и лизин и ниско съдържание на метионин и цистин.

Соевият шрот е изключително подходящ за хранене на селскостопански животни в комбинация с фуражи от зърнени и житни култури, както и със слънчогледовия шрот. Едно от най-сериозните му предимства е, че няма ограничение за количеството, добавяно в дажбите на животните, особено на свинете.

Успехът при отглеждането на соя зависи до голяма степен от избора на подходящ терен, навременната борба с плевелите и използването на подходящи хербициди. Културата е много сухоустойчива. Така например в района на Кнежа, където е и стопанството на семейство Горанови, могат да се получават добиви от порядъка на 200 до 250 кг/дка. Освен това отглеждането на протеинови култури се насърчава допълнително със субсидии на площ.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • Цените на соята през 2019 ще се покачват над 290 EUR/тон
  29.11.2018 г.
  4443
  Цените на соята ще се покачват над 290 EUR/тон
  Виж повече
 • Добри перспективи пред производството на соя в България
  10.12.2018 г.
  14661
  Добри перспективи пред производството на соя в България
  Виж повече
 • соя
  26.10.2020 г.
  9510
  Китайският внос на соя от Бразилия скочи с рекордните 51,4%
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg