Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

МЗХГ представи мерки за подкрепа на овощарите и градинарите в условията на COVID-19

27.03.2020 г.
12952
Министърът на земеделието Десислава Танева и нейните заместници са представили днес мерки, които възнамеряват да предприемат по отношение на сектор плодове и зеленчуци. По време на  Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, който се е провел днес чрез видеоконферентен разговор, Танева е представила искането на България пред Европейската комисия да отворим извънредна хоризонтална мярка COVID – 19. 

„Предлагаме да пренасочим недоговорени бюджети от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 и Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 г, за да подкрепим най-уязвимите производители. Сектор „Плодове и зеленчуци“ е такъв и сме наясно, че ще изпитвате затруднение при реализирането на продукцията си, тъй като ресторантите и хотелите са затворени. Във всички държави пострадали от пандемията тези проблеми съществуват“, е коментирала Десислава Танева.

По време на съвета тя е заявила, че съвместно с Министерството на труда и социалната политика се търси механизъм, чрез който безработни да бъдат насочени към дейности по прибиране на реколтата, както и други такива в сектор „Земеделие“.

,,До няколко дни на сайта на МЗХГ ще бъде качена информация за производители, които извършват онлайн доставка. По този начин искаме да улесним и потребителите при намирането на възможност да си поръчат българско производство, което да им бъде доставено до дома. Ситуацията в света е такава, че трябва да мислим в посока доставянето на храна до адрес“, е обяснила Десислава Танева.

По време на консултативния съвет се приело предложение от бранша да бъде удължен срокът за подаване на заявление след настъпило неблагоприятно събитие. По този начин стопаните вече ще имат не 7, а 10 рабoтни дни да подадат писмено заявление за извършване на наблюдение на площите заети със земеделски култури.

Експерти от МЗХГ са запознали производителите с приетите промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, свързани с данъчно-осигурителните изисквания за този период. Представителите на браншовите организации в сектор „Плодове и зеленчуци“ са получили информация и за хода на Кампанията по директни плащания 2020, както и че на този етап МЗХГ не предвижда удължаване на срока по подаване на заявления. Производителите са получили уверение, че индикативният график на ДФЗ за плащания по кампания 2019 ще бъде спазен.


© 2020 Агро Клуб - Agroclub.bg
Коментари 0

Коментари:

 • Танева
  25.03.2020 г.
  8101
  Танева пред министрите на ЕС: Дебатът за ОСП да продължи, а за Зелената сделка да се отложи!  
  Виж повече
 • зеленчуци
  21.03.2020 г.
  8605
  Градинари: В условията на COVID-19, държавата трябва да ни подкрепи!
  Виж повече
 • директни плащания
  21.03.2020 г.
  10526
  Срокът за кандидатстване по директните плащания няма да се удължава. За сега!
  Виж повече
 • COVID19
  19.03.2020 г.
  10453
  Фермерство в условията на COVID-19: Как работят животновъдите и земеделците?
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg