Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Мехмед Дикме коментира скандала между Светослав Илчовски и Иван Ангелов (АУДИО ИНТЕРВЮ)

17.05.2021 г.
10752
Според бившия земеделски министър Мехмед Дикме, политиката няма място в търговските взаимоотношения. Според него това, което се вижда и казва, едва ли е цялата истина, но е недопустимо политиците да използват чисто търговски отношения за политически цели.

"Това, което аз виждам и доколкото се запознах от изявленията, става въпрос за бизнес отношения между двама агробизнесмени. Ако в бизнес отношенията - двама бизнесмени имат проблеми и това става проблем на държавата, то  какво ще стане като цяло с тази държава. Ежедневно между бизнесмените в държавата има какви ли не проблеми. Друг е въпросът имат ли те политически чадър, доколко имат  и политически  протекции и точно по какъв начин е бил този политически натиск към другия", допълни Дикме пред БНР.

Мехмед Дикме припомни думите на Ахмед Доган от преди години, че всяка една власт създава обръчи от фирми, на които дава обществени поръчки, а те по съответния начин се отблагодаряват и това е механизмът на корупция на българския политически елит.

Според него има няколко типа взаимоотношение в бизнеса, като категорично търговските взаимоотношения  нямат място в българския парламент. Корупцията и връзката на властта с бизнеса се явява там, където са благата, парите и обществените поръчки.

"Търговските взаимоотношения между бизнеса не трябва да се използват политически. Това ще навреди на целия бизнес и на имиджа на страната. Това се следи от международните институции.  По мое време нямаше подобни сигнали. Опасявам се, че сега много политика се вкарва в бизнеса, каза още бившият земеделски министър. 

Той подчерта, че не може да коментира в дълбочина скандала и изнесеното от агробизнесмените. 
"Лично аз не вярвам, защото в България има пазар на зърнените продукти  и има  конкуренция между различните компании. Но много сериозни са обвиненията и прокуратурата трябва да обърне внимание, за това дали политици,  по един или друг начин са протектирали и дали по един или друг начин са оказвали влияние върху бизнеса му , а той това трябва да го подкрепи със съответните доказателства, допълни Мехмед Дикме


"В България политическа корупция има и тя е между държавата и бизнеса, а не между два бизнеса. Корупция в страна има. Няма наказани обаче. Специализираната прокуратура да следи за това, както се прави в Румъния. В случая,  в това което се обвиняват двамата бизнесмени,  е търговски спор. Търсете корупцията там, където са парите, а не във взаимоотношенията между двама и трима бизнесмени и там където е работата. Търсете я там, където са обществените поръчки, а не в отношенията между двама бизнесмени.  Ако те имат проблеми да седнат и да решат търговските си спорове. Всичко друго трябва да се докаже, заключи Мехмед Дикме и допълни, че трябва да се разследва  и от органите според доказателствата.

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg