Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Месната индустрия мина на 90% внос от Европа. Заразата с АЧС постигна целта си

07.10.2020 г.
14727
Месната индустрия в България, която от години работи с вносна суровина, включително нискокачествени продукти внос от Дания, Германия, Испания, Франция, Холандия и други западноевропейски страни, вече увеличи съществено своя внос от 70 на близо 90% месни суровини и изрезки, с които захранва производството в България. 

Има ли българско месо в колбасите, е въпрос, който сам по себе си вече не се нуждае от дискусия, защото е ясен. Малкото месно родно производство се реализира на пазара като свежа продукция, а предприятията разчитат главно на внос и заместители.

За да се премахне България от картата на Европа като производител, главно на свинско месо, се работи от години, като резултатите вече са успешни и страната ни вече е нетен вносител на свинско месо.

Предприятията за месо работят главно с болни животни - с мастити, тумори и др.

В потвърждение на тези факти са числата от официалните данни на Европейската комисия, според, които България е N1 в Европа по спад на производството на свинско месо, покрай умишлено и широко разпространената зараза от АЧС през 2019-а година. С общо 23.8% е спадът в кланниците за месо тази година, спрямо същия период на 2019. В същото време, потребителското поведение остава непроменено и този спад се компенсира от засилен внос от Западна Европа, подкрепен маркетингово, логистично и дистрибуционно чрез ритейл мрежата на чуждите (главно немски) търговски вериги у нас.

Истината за АЧС и агротероризма. Прогнози, които винаги се сбъдват (ВИДЕО)


 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg