Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Между 80 и 90 лв. е очакваната ставка за декар рози по извънредната мярка на ПРСР

18.06.2020 г.
9352
Розопроизводството е едно от най-уязвимите производства в агросектора в момента. Производителите на рози ще бъдат подпомогнати от новата мярка COVID-19, която предстои да се програмира по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), след като утре Европарламентът окончателно промени регламента, който позволява това. 

По време на парламентарен контрол днес, земеделският министър Десислава Танева каза: “Предвиждаме два подхода за програмиране и установяване за размера на извънредната ставка. По всички данни, с които разполагаме , това са допълнителните разходи на брои заети в сектора по противоепидемичните мерки, издадени със заповед на министъра на здравеопазването. Пред ЕК ние трябва да докажем всяка една цифра, която представим.

По всички данни за заетост и разходи, които предоставихме, както и данни за намалената реализационна цена. Ние ще се борим да защитаваме ставка между 80 и 90 лв. на декар розово насаждение. Това са сметките, които могат да бъдат доказани”. 

Към момента подадените заявления за идентификация на розови насаждения по Закона за розите , са 2243. От тях проверени на място са 2009, което 89.6 % от заявленията. 64 заявления не отговарят на изискванията на Закона и тяхната Rosa damascena и Rosa alba има примеси с други рози. 

“Всички розови насаждения, за които бяха подадени информации в медийното пространство за изкореняване, бяха проверени от нашите служби. Те не са нито Rosa damascena, нито Rosa alba, а са сръбски и други сортови примеси, които няма да попаднат в обхвата на подкрепата за сектора, която в момента е в процедура”, подчерта Танева.

Площите с извършена идентификация с Rosa damascena и Rosa alba са 42 300 дка. Общата площ за идентификация, която имаме, е 47 хил. дка. Това са данните от извършената идентификация. 

В заключение министърът припомни, че изискване по европейския регламент е , възможната подкрепа и възможното кандидатстване да бъде само за регистрирани земеделски стопани. 

© 2020 Агро Клуб - Agroclub.bg
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • Иван Чиков
  22.05.2020 г.
  8873
  Иван Чиков, Био България Ойл: Пазарът на розово масло не прави компромиси! (ИНТЕРВЮ)
  Виж повече
 • рози
  01.05.2020 г.
  12484
  Преди началото на розобера положението не е никак розово! (ИНТЕРВЮ)
  Виж повече
 • Десислава Танева
  18.06.2020 г.
  8778
  ЕП одобрява финално извънредна мярка COVID – 19 в ПРСР. До дни ще са ясни всички ставки
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg