Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Между 350 и 430 лв./декар е себестойността на пшеницата тази година. Какви са цените на пшеница 2022?

Между 350 и 410 лв./декар е себестойността на пшеницата тази година. Това заявиха пред репортер на АгроКлуб земеделски производители от региона на Плевен, Ловеч, Полски Тръмбеш и Русе.

Повишението в производствените разходи в сравнение с предходната земеделска година е над 100%. Основното перо в поскъпналите суровини е за торовете, следвано от това за горивата, а също и поскъпването на земеделската техника.

Същевременно цената на пшеницата е на рекордно ниво в диапазона 715 (от място) - 740 (на пристанище) лв./тон за стартови сделки, но се очаква да поскъпне допълнително, тъй като актуалната цена на пшеница MATIF във Франция например е над 440 EUR / тон.

Жътва 2022 вече започна с прибирането на реколтата от ечемик на много места в южна България, както и отчасти в Северна България (очаквайте видео от старта на жътвата в село Лесичери, Търновско).

Най-активна е жътвата на ечемика в региона на Сливен, Ямбол и Хасково, а в северна България, най-вече региона на Плевен се отичат много ниски нива на реколтата заради суша. Плевенските зърнопроизводители жънат едва около 350 кг./дка. - среден добив.

За Бургаско - валежите през последните седмица са се отразили добре на зърнените  култури. Посевите тук бяха изостанали в развитието си, а дъждът им повлия положително. Очаква се 550 – 600 кг/дка при пшеницата и 450 -500 кг/ дка при ечемика.
 

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg