Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Масово измръзнаха кайсиите в северна България. Поражения и при черешите

18.03.2020 г.
9787
В цяла северна България има 90% измръзване на кайсиите заради ниските нощни температури от последните дни, сигнализираха овощари. Пред АгроКлуб Николай Колев, председател на Съюза на дунавските овощари разказа: “На места температурите достигнаха до -9 градуса, кайсията масово измръзна. Тотална е щетатата при всички градини, които са ниско в близост до река Дунав. Има малко оцелели градини, които са на по-високи места”. 

По-ранните сортове кайсии вече са били завързали, по-късните са били в масов цъфтеж. Според овощарите максимум 10% от кайсиевите насаждения ще дадат реколта през тази година.

“Частични щети се наблюдават и при черешата, но на този етап не може да се установи какъв е процентът, защото там все още пъпката е затворена и няма цъфтеж”, обясни Колев. 

При такава ниска температура не помагат дори системите за дъждуване, които някои овощари имат в градините си, както и опушването на овошките чрез палене на слама в периметъра на градината.

При създалата се ситуация, за поредна година на дневен ред излиза въпросът със застраховането на земеделските площи. Овощните градини не са застраховани, защото застраховките започват след 20 април.

“Никой от застрахователите не иска да застрахова преди 20 април, защото рискът е прекалено голям. Поставяме въпроса вече 10 години, защото трябва да има промяна в условията, но застрахователите не желаят и да чуят”, коментира Николай Колев. 

В ситуация без застраховки и при унищожена продукция, единственото, което остава за овощарите е да настояват за допълнително подпомагане от страна на държавата, посочи председателят на Дунавските овощари.

София Белчева, © 2020 АгроКлуб - Agroclub.bg 

 
Коментари 0

Коментари:

  • овощарство 2019
    11.04.2019 г.
    866
    Голяма част от градините с череши, праскови, сливи и кайсии са поразени от слана
    Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg