Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Масовите наводнения в Европа и Китай вдигат още цената на зърното

26.07.2021 г.
15849
Масовите наводнения в Европа, Китай и Индия от последните седмици унищожиха огромни обеми от зърнената реколта, което веднага се отразява на понижени очаквания за обемите в глобален мащаб и това води до вдигане още цената на зърното на международните пазари.

Освен загубите на реколта от земеделски площи, налице са и големи загуби от наводнени животновъдни ферми и удавени животни. Според анализатори се очаква и поскъпване на телешкото и свинско месо.

Междувременно лошото време в САЩ се отрази и на борсовите индекси, като търговците засилиха инвестициите си в посока запасяване и спекулативни фючърсни покупки.

Миналата седмица стоковите фондове имаха най-голямата си покупка през 2021 г. досега, когато комбинираха CBOT царевица, пшеница, соя и соеви продукти. CBOT фючърсите за царевица се повишиха с повече от 4% само през изминалата седмицата. Прогнозите за времето в САЩ се подобриха едва в края на миналата седмица и цените отслабнаха, така че свързаните с тях продажби може да са компенсирали покупките от предходната седмица.

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg