Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Людмил Работов: Трябва да намерим работещо решение и за земеделците, и за пчеларите!

11.03.2020 г.
9703
Земеделската общност е категорично на мнение, че трябва да пазим пчелите, защото те реално помагат на нашите посеви, но Наредба 13, предложена в този вид, е много рестриктивна и трябва да се намери решение, което да е приемливо и за фермерите, и за пчеларите. Това каза в интервю за АгроКлуб зърнопроизводителят Людмил Работов, агроном и председател на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив. Той коментира и предстоящата пролетна сеитба, както и отварянето на мярката за инвестиции в напояване по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).


Кога се очаква масово да започне пролетната сеитба в региона?
Все още е рано по отношение на оптималните агротехнически срокове за пролетната сеитба. Но има някои по-ентусиазирани колеги, които засяха част от слънчогледа преди валежите от последните няколко дни - не само в Пловдивско, но и в региона на Пазарджик. Смятам, че все още е рано за сеитба, защото при евентуални по-ниски температури, каквито се очакват по прогноза, условията на почвата няма да са подходящи за покълването и развитието на семето и то ще бъде стресирано. Ако има и измръзвания - като например слани, може да бъдат фатални за засятата култура.
Очаквам масово сеитбата на пролетните култури да започне в края на март - началото на април.

Имахте притеснения относно липсата на влагозапасяване заради безснежната зима? Каква е ситуацията сега?
Действително бяхме притеснени заради липсата на сняг и дъждове през зимата. Последните валежи обаче бяха със стопанско значение и ще се отразят много добре и върху есенните култури. Стресът, който преживяха заради осезаемата суша, ще премине и ще се възобнови метаболизмът в положителна посока. Очакваните нови валежи около 10-15 литра в края на седмицата ще допринесат и за по-добро влагозапасяване за пролетниците, които предстои да засее.

Напояват ли се площите в района на Пловдив?
Има стопанства, които влагат средства в пивоти. На места се ползват и фрегати, но това е сравнително рядко, защото инвестицията в тази посока е много голяма. Една от причините е липсата на финансиране по ПРСР за напояване. Другият фактор е недобре уредените поземлени отношения със собствениците на земя и липсата на дългосрочни договори. Договори за наем и аренда за 10-15 години вече се подписват рядко и фермерите се отдръпват от подобен тип инвестиции.

Очаква се в края на март да започне мярката за напояване по ПРСР и министър Танева обяви, че освен за Напоителни системи, които ще са основен бенефициент, ще има достатъчно възможности и останалите допустими бенефициенти да бъдат класирани. Очаквате ли интерес от земеделците?
До колкото знам, мярката е доста ограничаваща по отношение на заложените критерии, защото изискване е е само фермерите да участват като самостоятелни юридически лица, а чрез водните сдружения като партньори, или с Напоителни системи. Този синхрон на базата на сдружаването трудно би се постигнал в България.

Вчера започна обществено обсъждане на Наредба 13, с която се въвеждат ограничения за пръскане с ПРЗ с цел опазване на пчелите. Ще се приеме ли Наредбата от земеделските стопани?
В този вид Наредбата реално ограничава употребата на всякакъв вид ПРЗ за третиране на посевите - по отношение контрол не само на неприятели, но и на болести. Доста е рестриктивна заложената промяна в Наредбата.
Земеделската общност е категорично на мнение, че трябва да пазим пчелите, защото те реално помагат на нашите посеви, добиви и резултати, които постигаме - най-вече при техническите и маслодайните култури. И нямаме противоречие по отношение запазване на пчелите. Но чрез тези рестриктивни мерки, които се предлагат, ние няма да можем да правим нормално земеделие и да постигаме рентабилни резултати.
Има едномесечен срок на обществено обсъждане и предстои регионалният съюз да излезе с официално становище, а след това и официално становище на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Трябва да се вземе решение, което да е приемливо не само за фермерството, но и за пчеларите.

Как работят земеделците и пчеларите във вашия район?
В района постигаме добър диалог и синхрон, какъвто трябва да има между пчеларите и зърнопроизводителите. Индивидуално, във всяко землище, във всяко селище, когато има кампания по пръскане - културата е пред цъфтеж и има опасни ПРЗ-та, индивидуално уведомяваме пчеларите по телефона, изчакваме и последната пчела да излезе от посева и едва тогава влизаме и пръскаме. До сега не сме имали проблеми с пчеларите. Напротив - някои от тях при цъфтежа на рапица, например, си разполагат кошерите по полетата. Категорично трябва да работим в посока опазване и на другите производства - като пчеларството.

Интервю на София Белчева, © 2020 Агро Клуб - Agroclub.bg


 
Коментари 0

Коментари:

 • пестициди
  10.03.2020 г.
  8757
  Ограничават употребата на пестициди с цел опазване на пчелите
  Виж повече
 • напоителни системи
  06.03.2020 г.
  10279
  Мярката за напояване по ПРСР 2014-2020 отваря в края на март
  Виж повече
 • нива
  28.01.2020 г.
  15661
  Суша 2020: Пшениците масово жълтеят, притеснения и за пролетната сеитба
  Виж повече
 • Мариела Йорданова
  24.12.2019 г.
  6576
  Мариела Йорданова: Въпрос на осъзната отговорност е пчелари и фермери да работят в синхрон! (ВИДЕО)
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg