Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Локални вериги кандидатстват по de minimis, за да изкупуват български зеленчуци

15.04.2020 г.
8288
Малки локални търговски вериги могат да кандидатстват по схема de minimis от днес 15 април до 31 май 2020 г. Средствата ще компенсират част от разходите на търговските обекти за транспорт, логистика и реализация на свежи български зеленчуци, оранжерийно производство в търговската мрежа през 2020 г. Търговците трябва да осъществят прекия достъп на потребителите до произведените в оранжериите пресни краставици, домати и пипер. 

Схемата е разработена специално за малки локални вериги, които имат магазини в една или няколко съседни административни области. Те ще се явяват свързващото звено между производителите и потребителите. Търговските обекти ще изкупуват свежи оранжерийни зеленчуци - домати, краставици и пипер, ще ги сортират, ще ги опаковат и реализират.

Одобреният бюджет от УС на ДФ „Земеделие“ по схемата е 5 млн. лв. Средствата ще бъдат изплатени до 30 юни. Единичната ставка за подпомагане, предвидена за търговските обекти, е в размер на 600 лв. за домати, 400 лв. за краставици и 800 лв. за пипер. В калкулацията влизат част от разходите на тон, които кандидатът за помощта ще направи за привеждането на продукцията в търговски вид.

Продукция в търговските обекти имат право да предлагат само земеделски стопани, които са подали заявления по схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци оранжерийно производство за Кампания 2019 и са били определени като допустими. Обектите за търговия трябва да бъдат регистрирани по чл. 12 от Закона за храните и да са вписани в публичния регистър на БАБХ. За да получат средствата те трябва да докажат пред фонд „Земеделие“ с фактури, че са изкупили продукцията от земеделските стопани.

Документите се приемат от ДФ „Земеделие”. Финансовата подкрепа има за цел да помогне на стопаните при реализацията на произведените от тях пресни зеленчуци. 

Помощта е част от мерките, които се въвеждат от държавата като облекчения за земеделските стопани, заради пандемията от коронавирус (COVID-19). Финансовата подкрепа ще се предоставя на хранителни търговски обекти. 

Указанията за държавната помощ и съпътстващите ги регистри са публикувани на сайта на ДФ „Земеделие“. Можете да ги видите и във файловете след пуликацията.

© 2020 АгроКлуб - Agroclub.BG
 

изтеглете файла:

УКАЗАНИЯ 2.27 MB (pdf) ИЗТЕГЛИ ФАЙЛА
списък ОРАНЖЕРИИ 68.25 KB (xlsx) ИЗТЕГЛИ ФАЙЛА
списък ЛОКАЛНИ ВЕРИГИ 62.14 KB (xlsx) ИЗТЕГЛИ ФАЙЛА

Коментари 0

Коментари:

 • оранжерийни зеленчуци
  08.04.2020 г.
  8414
  Отпускат 5 млн. лв. de minimis - локални вериги да изкупуват български оранжерийни зеленчуци
  Виж повече
 • малини
  07.04.2020 г.
  8377
  Нисколихвени кредити, авансови плащания и нова помощ за сектор плодове и зеленчуци
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg