Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Васил Грудев: От 1 март стартира новия прием по мярка Кризисно съхранение на вино (ВИДЕО)

14.02.2021 г.
7303
Представители на лозаро-винарския сектор посрещнаха заедно Трифон Зарезан в лозята на винарна „Беса Валей“ край село Огняново, обл. Пазарджик. Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите, зам-министър Лозана Василева, Васил Грудев, изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, Йордан Чорбаджийски, председател на НЛВК, Красимир Коев, изпълнителен директор на ИАЛВ, Стефан Мирев, областен управител на обл. Пазарджик и Ивайло Антонов, изпълнителен директор на „Беса Валей „ и други представители на бранша зарязаха ритуално лозите в масива на винарната.

Въпреки снежното време и минусовите температури представителите на бранша се събраха, да си пожелаят успешна година за сектора, плодородие и здраве през 2021 г. на празника на свети Трифон, закрилник на лозарите и винарите.

В края на мандата си министърът на земеделието Десислава Танева благодари на НЛВК – единствената законова национална представителна организация в лозаро-винарския сектор за изключително добрата комуникация, благодарение на която се е реализирало всичко възможно, което е могла да получи България като страна членка на ЕС в подкрепа на сектора.
„Увеличихме интензитета на подкрепата на субсидиите по различни приеми по Националната лозаро-винарска програма, когато получихме възможност от ЕК. и това ставаше с непрекъсната комуникация с бранша.“, коментира министър Десислава Танева и пожела здраве и добра реколта на всички лозари и винари.Председателят на НЛВК Йордан Чорбаджийски на свой ред поздрави колегите си и благодари на МЗХГ, ИАЛВ и ДФЗ за подпомагането на сектора, благодарение на което браншът взе „глътка въздух“ през изминалата година, белязана от пандемията и сушата.

Изпълнителният директор на ДФЗ също поздрави представителите на сектора и оповести, че в началото на новата седмица стартира приема по мярката „Информираност в държавите членки“, а от 1 март стартира новия прием по „Кризисно съхранение на вино“. Приемът на документи по „Инвестиции в предприятия“ изтича в края на следващата седмица.Изпълнителният директор на „Беса Валей“ Ивайло Антонов посрещна гостите със специална селекция от вината Enira. Отец Борис благослови лозята и програмата продължи с фолклорен ансамбъл „Пазарджик“.

Трифон Зарезан е трудов обичай, свързан с първите стопански дейности, които се извършват по лозите и е в чест на свети Трифон, закрилник на лозарите и винарите. Началото на февруари е и календарният период, в който изпращаме зимата и посрещаме пролетта и възраждането на живота. Трифон Зарезан е и денят, в който по обичай си пожелаваме добра реколта през годината и плодородие.

За НЛВК:
Националната лозаро-винарска камара е единствената организация в България, която обединява на професионална основа всички, заети в лозарството и винарството. Учредена е през февруари 2000 г. Мисията на камарата е да защитава професионалните интереси на своите членове, качеството, автентичността и произхода на виното.
Националната лозаро-винарска камара и нейните 6 регионални звена са уникални по своя правен статут неправителствени организации, които са призвани да работят за развитието и конкурентоспособността на лозарството и винарството в страната. Националната лозаро-винарска камара поддържа регистър на гроздо- и винопроизводителите в България. Лозаро-винарските камари издават сертификати за произход на качествено вино и автентичност на гроздова ракия и бренди и формират дегустационни комисии за извършване на задължителен органолептичен анализ. Националната лозаро-винарска камара изготвя стратегия за развитие на лозарството, винарството и осъществява политиката в този сектор


За „Беса Валей“:
Историята на проекта Bessa Valley стартира през 2001 г. със закупуване на земя от около 800 собственика в Огняново (регион Пазарджик). Част от избата е вкопана в скала, което е от съществено значение за съхранението и отлежаването на виното в бъчвите. Скалата позволява поддържането на постоянна температура и влажност на въздуха.
Главната изба е изпъкнала в дъга, вкопана в пресечения хълм. До нея е Ротондата, в която ферментира гроздето. Пергола свързва избата с администартивната сграда. Стените на сградите са облицовани с варовик, в който са оставили следите си морски обитатели.
Bessa Valley са известни на българския пазар с вината Enira.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg