Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Липсата на напояване води до трагични резултати с реколтата от царевица 2021

12.08.2021 г.
16470
Добрите добиви от пшеница и ечемик тази година, в сравнение с предходната, дадоха оптимизъм в зърнопроизводителите. През последната седмица върви интензивно изкупуване на зърното средно на цени около 380 лв./тон без ДДС - главно за износ. Земеделците, които разполагат със свободни складови пространства даже задържат количества в очакване на повишение на цената на пшеницата до 410-430 лв./тон без ДДС в края на есента и началото на зимата.

Проблем обаче представлява състоянието на царевицата от реколта 2021, която не е поливна и въпреки добрия старт силно пострада от горещините през последните 20 дни. 

Загубите от реколтата при царевицата ще стопят печалбите от продажбите на пшеница и ечемик. При слънчогледа положението също не е добро - наблюдават се добре оформени и големи пити, но състоянието на семената е лошо. Очертават се проблеми при слънчогледа за около 35% от площите, сочат данни на агрономи в страната.

Ниски добиви от слънчоглед и царевица очакват земеделските стопани в Бургаско. Липсата на дъжд е причина пролетниците да са в лошо състояние в момента, съобщи Илия Проданов, земеделски производител от Камено и председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели”.:

„При тях първо беше много студена пролетта, не се развиваха. После се стопли и започнаха да растат, но започна сушата. Сега са адски жеги, слънчогледа буквално се „изпържи“ на полето и при царевицата загубите ще са големи! Тя има нужда от вода, за да се развие, а дъжд не е падал от 20 дни.“  

Илия Проданов посочи още, че основният проблем за земеделските стопани е повишаване двойно цената на торовете.
„Това увеличение е пагубно за нас! Не може тор, която сме купували миналата година за 600 лева, сега да струва 1 300 лв. Двойно и повече е увеличението при абсолютно всички торове. Всеки може да разбере, че това ще вдигне себестойността на продукцията ни!“

Земеделците са възмутени и от липсата на адекватна политика от страна на държавата в областта на напояването. Според Проданов не е правилно пари предвидени в плана за възстановяване и развитие за земеделско стопанство да бъдат пренасочени към други сектори. 

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg