Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Крави с очила за виртуална реалност - за повече млеконадой

07.01.2020 г.
8670
Фермери започнаха да слагат очила за виртуална реалност на кравите в своите стопанства, с цел да намалят стреса и зимната депресия, която обхваща животните. Според ветеринари, предложената по-добра визуализация на кравите им позволява да се преборят със стреса през студените и мрачни зимни месеци.

Експериментът с поставянето на VR очила при кравите вече се пробва в няколко големи ферми в Русия, като тепърва се събират анализи за резултатите. Някои от кравите показват симптоми на подобрено общо състояние, но има и такива, които изпитват чувство за дезориентираност.

В повечето от случаите при тестовете с VR очила, кравите са станали по-спокойни, с подобрено настроение. Изследователите казват, че ще продължат да наблюдават ефектите върху цялостното производство на мляко.

В изявление, публикувано в понеделник, земеделските власти на Московския регион заявиха, че неговите млекопроизводители използват „най-добрите международни практики“ в опит да подобрят благосъстоянието на добитъка. Стопанствата също инсталират аудио оборудване за възпроизвеждане на успокояваща класическа музика, отбелязват от ведомството.

Музикалната терапия с говеда не е особено нова технология в Русия. През 2013 г. ферма в Красноярск, Сибир, докладва какво смята за идеалния аудио протокол. Режимът, на който се установява, е следният:

Чайковски по време на паша; Моцарт, докато спи; и поп или денс от 80-90 те години на миналия век по време на доене.


© АгроКлуб
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • говедовъдство
  11.12.2019 г.
  6381
  Тенденцията към окрупняване на фермите за говеда и биволи продължава 
  Виж повече
 • млечни крави
  29.10.2019 г.
  114723
  Анализ показава мрачната реалност на млечното ни говедовъдство (ВИДЕО)
  Виж повече
 • Михаил Михайлов НСГБ
  14.10.2019 г.
  114465
  Михаил Михайлов: НСГБ: Млечното ни говедовъдство е в криза! (ВИДЕО) 
  Виж повече
 • кравеферма антибиотици
  30.12.2020 г.
  1211
  Как да намалим употребата на антибиотици в кравефермата?
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg