Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Копа Коджека приветстваха новия план на Европейската комисия за биологично земеделие

25.03.2021 г.
9264
Биологичното земеделие непрекъснато нараства през последното десетилетие (62% за десет години), от 8,5 милиона хектара през 2010 г. на 13,8 милиона хектара през 2019 г. Междувременно потребителите в ЕС все повече се интересуват от този метод на производство. В тази връзка от европейската фермерска организация Копа Коджека отбелязаха, че COVID-19 със сигурност подсилва тази тенденция. И все пак сегашната земеделска земя в ЕС, посветена на биологичното земеделие, е едва 8,5%, далеч от амбициозната цел от 25% от земята да се ползва за биоземеделие, представена в стратегията "От фермата до трапезата".
 
Според Копа Коджека пазарно ориентираният подход за стимулиране на биопроизводството ще бъде най-добрият начин да се осигури устойчив растеж на сектора. Осигуряването на рентабилност на пазара на биологично земеделие, осигуряването на необходимите инвестиции и по-справедлив дял на субсидиите ще е от решаващо значение за био-сектора. Ето защо днес от Копа Коджека приветстваха пазарната стратегия на плана за действие представен от Европейската комисия.
 
Лоне Андерсен, председател на био-земеделската работна група в Копа-Коджека, заяви:

„Подходът, разгледан от Комисията на ЕС, ще се окаже най-устойчивият. Въпреки че целта от 25% е много амбициозна и дори ако тази цел трябва да бъде постигната за по-малко от девет години, Копа Коджека се радва на тясно сътрудничество с Комисията, Съвета и Европейския парламент, както и с всички заинтересовани страни в сектор, за да гарантираме, че се доближаваме максимално до тази цел, като същевременно избягваме смущения на пазара. В това отношение приветствам разширяването на анализа на Обсерваториите на ЕС за биологични продукти. "
 
Друг важен аспект, очертан в плана за действие, е засилването на хранителните добавки в съответствие с био правилата. Биологичните фермери от няколко години страдат от недостиг на органични B-витамини за преживни животни и като цяло във фуражите за животни. COVID-19 и последвалите от пандемията отслабени търговски отношения показаха колко важно е земеделските производители да имат достъп до суровини на разумна цена. Чрез изследвания и иновации, инвестиции и налични нови продукти (т.е. преработени животински протеини като насекоми и водорасли), Копа Коджека вярват, че подобрението на достъпен и достъпен набор от нови фуражи ще бъде поставен в инструментариума на фермерите.
 
От Копа Коджека заявяват още, че е от съществено значение биологичните фермери да имат достъп до ефикасен набор от продукти за растителна защита на културите, което е свързано с разработване на политики и регулаторна рамка, както и изследвания и иновации.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg