Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Копа Коджека заформя грандиозен скандал в новата ЕК - искат разрешение за ГМО

18.09.2019 г.
13529
Европейската фермерска организация Копа Коджека е на път да създаде вълна от протести и социално напрежение в цяла Европа.

На фона на избирането на новия еврокомисар по земеделие Януш Войчоховски, който е от Полша, от най-лобистката фермерска организация решиха да използват добре анализирани негови слаби черти и да го атакуват от самото начало на поста му в ЕК, като криейки се зад темите за климатични промени, нарастващо население и нужда от храни, заговориха за разрешаване на ГМО зърнени култури в Европа.

Според източници в сферата на продоволствената сигурност, на Полша ще бъдат предложени механизми за мащабен и безпроблемен вътрешноевропейски износ на сухи млека, сурово краве мляко, картофи и ябълки, като за сметка на това новият еврокомисар трябва да се съгласи за ГМО.

Официални данни: Само за 4 месеца България е внесла 2 376 тона сухо мляко

Инициативата идва от Пека Песонен, дългогодишен ръководител в Копа Коджека, който беше неглижиран и почти изгонен от Националната среща на земеделските производители в България през 2010-а година, след като стана ясно, че сумата, която Копа Коджека иска за да лобира сред властите на ЕС е нелогично голяма, дори за големите български земеделски организации.

От Копа Коджека, които винаги през годините са лобирали главно за корпоративните интереси в европейското земеделие, искат разрешение за така наречените нови техники за размножаване на растения (NPBTs), които се появиха като "иновативно" селскостопанско решение, позволявайки разработването на нови сортове растения чрез модифициране на ДНК на семената и растителните клетки.

От лобистката земеделска организация недоволстват на решение на Европейският съд (ECJ), което постанови забрана за ГМО.

Земеделските стопани в Западна Европа приветстват предложението на Копа Коджека, примамени от алчността за лесни и бързи печалби. От друга страна, стотици обществени, здравни и природозащитни организации приветстваха решението на съда за забрана на ГМО. Против ГМО са и земеделските организации в Германия, Австрия, Словакия, Словения и Чехия.

Към момента в света се произвеждат следните ГМО култури - ГМО соя, ГМО царевица и ГМО памук. С предложението, което идва сега се инициира кампания за одобрение на ГМО пшеница и ечемик. Едва ли е случайно, че известната със своите лобистки дейности Копа Коджека заговаря сега за допускането на ГМО в Европа, което е пряко свързано със създаване на зависимости у фермерите към корпорациите произвеждащи препарати за ГМО, каквато е германската корпорация BAYER.

Лобистките интереси работят и в България, като припомняме, че преди няколко месеца бе прокарана за гласуване и публикана официално в Държавен вестник, "вратичка" позволяваща навлизането на ГМО в България.

© 2019 АгроКлуб
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • ГМО царевица
  01.08.2019 г.
  5615
  Борис Джонсън ще разреши ГМО в Англия след Брекзит. Започват мутации на вирусите по животни
  Виж повече
 • Bayer Crop Science BG
  19.06.2019 г.
  13796
  Глифозата се оказа токсичен и за самата BAYER, която заяви, че търси алтернатива
  Виж повече
 • ГМО вртаички в законодателството
  04.04.2019 г.
  75394
  Държавен вестник публикува наредба на МЗХГ, допускаща ГМО семена за опити в България
  Виж повече
 • ГМО рапица
  10.01.2019 г.
  3191
  В Германия разпоредиха унищожаване на площи с ГМО рапица на Monsanto
  Виж повече
 • ГМО семена
  09.01.2019 г.
  2924
  Китай одобри внос на ГМО соя и рапица от Bayer, Syngenta и DowDuPont
  Виж повече
 • фуражи за крави
  09.01.2019 г.
  2276
  Мутирали бактерии във фуражи с ГМО установи EFSA
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg