Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Консултативният съвет по био земеделие: 1300 договора са прекратени!

14.07.2021 г.
12844
Консултативния съвет по биологично земеделие проведе своето заседание. По време на видеоконферентна връзка с представители на бранша бяха обсъдени подготовката на нормативната база за следващия програмен период, както и възможностите за актуализиране на „План за развитие на биологичното производство“. 

На заседанието стана ясно, че само от началото на годината са прекратени 1300 договора на стопаните, които не проявяват интерес към удължаване на своите ангажименти за биологично производство и удължаване им по мярка 11.  

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев от своя страна коментира по време на срещата:

„Създадени са множество системи, които затрудняват, както биологичните производители, така и служителите на МЗХГ и ДФЗ. Това води до голям процент грешки, както и неточности и затруднения при въвеждането и администрирането на всякакъв вид данни“.


Той уточни, че в следващия рамков период трябва да има предварителна допустимост, както и цялостно обединяване на редица от данните.

 „Това ще даде възможност за изчистване на повечето от грешките при това автоматично от самите системи, защото към момента голяма част от нещата по отношение на биологичния регистър се правят ръчно“, посочи заместник-министър Гечев. По думите му, за следващия рамков период изискванията на Европа включват оптимизиране на системите, както и направата на предварителни електронни отчети. Така ще се спестява много повече време, когато цялата информация е обединена и се търси на едно място, а не на отделни такива. 

Представителите на бранша бяха запознати и с работата по изготвяне на Националния план за възстановяване и устойчивост, която стартира през месец август 2020 г. В мандата на служебното правителство бяха предприети действия за подобряване на проекта на План, като в хода на актуализацията МЗХГ събра и анализира вижданията на земеделския бранш за приоритетните инвестиции, които могат да бъдат финансирани. В съответствие с постъпилите предложения и при отчитане на  изискванията на Механизма за възстановяване, министерството подготви нов проект за сравнително кратък период от време, за подкрепа на инвестиции, свързани с по-успешното адаптиране на отрасъла към изискванията на зеления и цифровия преход. Наименованието на проекта е Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство. Общият размер на средствата по него възлизат на 250 млн. лева. Проектът е изпратен от Министерския съвет към Европейската комисия и се очакват нейните коментари и становище относно допустимостта му за финансиране.

Съвсем скоро предстои да бъде публикувана за обществено обсъждане актуализираната версия на Плана в това число и постъпилите нови проектни предложения.


На заседанието на Консултативния съвет по биологично земеделие бяха обсъдени и възможностите за подкрепа чрез секторни политики, а именно информация, реклама, къси вериги на доставки, както и участие в изложения и форуми. Към момента има 11 текущи схеми за държавни помощи за сектор „Растениевъдство“ в обхвата, на които влиза и биологично растениевъдство.
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg