Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Компромисът с една ферма за норки опетни цялата аграрна политика на ГЕРБ

12.05.2021 г.
10694
Още от Юни 2019-а година, АгроКлуб започна поредица от публикации, в които ясно и категорично се позовавахме на причните, които трябва да доведат до закриването на отглеждането на норки в България. 3 години след това се оказа, че именно отглеждането на норки - опетни цялата аграрна политика на ГЕРБ, въпреки редицата положителни резултати в много области на подпомагането и инвестиционната политика в селското стопанство.

Една ферма за норки - хвърли петно върху редица отговорни и реално продуктивни решения на досегашното ръководство на МЗХГ, но така става, когато се допускат компромиси.

АгроКлуб през Ноември 2020: МЗХГ спешно и окончателно трябва да закрие фермите за норки на фона на мутацията на COVID 19

Затварянето на фермите за норки в България е напълно оправдано не само от гледна точка на екология, но и във връзка с доказаните рискове за мутация на Covid19, докато пандемията все още не е отминала.

Служебният министър на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков се срещна днес с протестиращи срещу фермата за норки в село Маджерито, област Стара Загора, веднага, след като встъпи в длъжност. Те го запознаха с искането си единствената такава ферма по рода си в страната да бъде закрита.

Петя Алтимирска, председател на сдружение "КАЖИ", която е един от организаторите на протеста, заяви, че трябва да бъде извършена проверка във фермата, тъй като тя не отговаря на здравните изисквания и хуманно отношение към животните. Тя допълни, че са подавали сигнали до всички компетентни органи за фермата. „Тази ферма не трябва да съществува“, категорична бе Петя Алтимирска.

Природозащитниците връчиха папка с документи във връзка с дейността на фермата. Мая Манолова, която бе сред протестиращите и присъстваше на срещата, заяви, че трябва незабавна проверка. Министър Бозуков се ангажира да назначи проверка по случая още до края на седмицата.

Икономическият интерес от бизнеса с норки не оправдава държавата в лицето на МЗХГ да не наложи законодателна инициатива, с която да се забрани отглеждането на норки за одиране на кожи ( * в практиката се прилага и одиране на живи животни), писахме още преди 3 години.

В рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС се разходват милиони евро за мерки за "хуманно отглеждане на животни", но бизнесът с норки, дори не се доближава до най-базовите критерии за "хуманност". В концлагерите за норки по изключително мъчителен и жесток начин ежегодно биват убивани милиони животни.

Голяма част от фермерите в България дори не са съгласни отглеждането на норки да се причислява към сектора на селското стопанство. Обемите в това "производство"  са толкова малки, че не съставляват дори 0.0001% от БВП в агросектора, за да има подкрепа от страна на държавата.

Само 2 са фермите за норки в България.
Едната започва дейност през 2015 година в село Маджерито до Стара Загора. Събитието е посрещнато с огромно недоволство от обществеността, като срещу отглеждането на норки за кожите им за седмица се събират 20 000 подписа в онлайн петиция. Въпреки негативните реакции, фермата започва да функционира. Регистрирана е на фирма „Фармпро ООД“ със собственик Ангел Ангелов (син на Иван Ангелов от скандала със Светослав Илчовски), който е изпълнителен директор на Сити Клиник, основен инвеститор в птицеферма „Градус“, както и в „Бисер Олива“. Другата ферма за норки е разположена в Ямболско. ( всички фирми с участието на Ангел Ангелов вижте тук)

Отглеждането на животни за кожите им е неприемливо не само за защитниците на правата на животните, но и за голяма част от гражданите, които го считат за ненужна жестокост, породена от нездраво влечение към показен лукс.

В Европа отглеждането на норки за кожи постепенно бива забранявано, а покрай COVID19 - хиляди ферми - закрити
Първата забрана за отглеждане на животни само за кожите им е във Великобритания от 2000-та година. Следва Австрия от 2004-та, а Холандия, вторият по големина производител на кожи в ЕС, забрани производството им през 2012-та с гратисен период до 2024-та. Хърватска забрани фермите през 2007г. с 10 годишен гратисен период, а Словения – през 2013, с тригодишен период. Други страни със забрана са Сърбия, Босна и Херцеговина и Македония. През тази година Германия прие още по-стриктни мерки от приетите в 2009-та, като на практика слага край на фермите за кожи след петгодишен гратисен период.

Риск за здравето на работниците и животновъдството в България
Отглеждането на норки е силно рисково за хората и животните, защото според официални данни на Световната здравна организация (СЗО) норките са гостоприемник и разпространител на вируси, H3N2, H10N4, H5N1 и други опасни заразни болести.

През август 2017 година зам.министъра с ресор "Животновъдство" - Цветан Димитров  предлага промяна на наредба 2 от 11.2.2009г. на МЗХ за условията за отглеждане на космат и пернат дивеч, съобразени с неговите физиологически и поведенчески особености, като предлага промени в частта за норките, с които иска разрешаването на отглеждането на американски норки в България „поради затруднения за заинтересованите страни“, без да има никаква обосновка относно екологичните и здравословни опасности от отглеждането на американски норки.

Проектонаредбата не е само споделена в интервю идея на зам.-министъра, а е качена официално за обществено обсъждане. С проекта за нова наредба Цветан Димитров предлага всички текстове, които създават проблем за „Фармпро“ и фермата за норки, да отпаднат. Чисто и просто: нарушителите си поръчват закони. И то във време, в което европейските държави постепенно забраняват отглеждането на животни за кожи.

В гореспоменатата наредба има изискване животновъдните обекти за отглеждане на дивеч да са на отстояние, по-малко от 500 метра от населени места, други животновъдни обекти и главни пътища. Фермата за норки се намира до разклона на магистрала „Тракия“ за Стара Загора. Пътят до Стара Загора – Е85, е част от европейски път от Латвия до Гърция. Такава близост до главен път поражда рискове от пренос на зарази. Когато беше сезирано за това нарушение МЗХ отговори, че в закона за движение по пътищата били споменати само първостепенни и второстепенни пътища и че тяхната собствена наредба била грешна. И отказаха да я приложат. Все пак, понятието „главен път“ съществува и очевидно законодателят е имал нещо предвид с това изискване.

На сигнала, че фермата се намира непосредствено до друг животновъден обект – птицефермата „Градус“ на Иван Ангелов, министерството тогава отговори с мълчание, а резултатите са налице днес.

Ако ръководството на ГЕРБ беше закрило фермата за норки, сега нямаше как фермерът Светослав Илчовски да направи връзка за политическа протекция на ГЕРБ върху бизнеса на Иван Ангелов "Пилето" - управител на Градус.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg