Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Компенсации и подпомагане чрез ПМДР на сектор Рибарство подготвя агроминистерството

16.04.2020 г.
8147
На Консултативен съвет по рибарството са обсъдени възможностите за подпомагане на сектор „Рибарство“ за смекчаване на последиците от разпространението на COVID-19 чрез Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. 

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева е съобщила, че на европейско ниво усилено се работи по изменението на Регламента за Европейския фонд за морско дело и рибарство. Целта е пренасочване на бюджета на оперативните програми, така че да отговори на потребностите на по-голям кръг от засегнати страни. „България настоява за адекватни компенсации, които да достигнат до повече оператори в сектора“, категорична е Василева, цитирана от пресцентъра на Земеделското министерство. По думите й, към момента са предвидени възможности за компенсация за временно преустановяване на риболовната дейност. 

По отношение на мерките за производителите на аквакултури, освен подпомагането за временно спиране или намаляване на производството, в контекста на COVID-19, са включени и помощ за допълнителни разходи за съхранение, компенсации за пропуснати продажби и предоставяне на работен капитал. Рибопреработвателите ще имат възможност да получат възстановяване на разходите за складиране на собствена преработена продукция, както и компенсации за пропуснатите продажби и работен капитал. „Предстои посочените мерки да бъдат обсъдени и с Европейския парламент“, поясни заместник-министърът. 

По време на срещата са обсъдени мерки за опазване и устойчиво управление на запаса от черноморска бодлива акула, както и предложения за промени в законодателството в областта на рибарството. Участниците бяха информирани за актуалната ситуация с инфекциозното заболяване „Ко̀и херпес вирус“ по шарана и  предприетите мерки, предотвратяващи навлизането и разпространението му в България.

По Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР 2014-2020) тече прием на шест мерки с бюджет за около 3 млн. лв. Отворени са мерките 5.1 „Планове за производство и предлагане на пазара” и 1.4 „Ограничаване на въздействието на риболова върху морската среда и приспособяване на риболова към опазването на видовете”. Приемат се проектни предложения по мярка 2.2 „Продуктивни инвестиции в аквакултурите - малки проекти“ и 1.2 „Здраве и безопасност“. В края на месец март по Програмата стартираха и мерките 1.6 „Опазване и възстановяване на морското биологично разнообразие и екосистеми и компенсационни режими в рамките на устойчивите риболовни дейности“ и 1.1 „Диверсификация и нови форми на доход“.


© 2020 АгроКлуб - Agroclub.BG
 
Коментари 0

Коментари:

 • нощен риболов 2020
  02.04.2020 г.
  22501
  Разрешават нощния любителски риболов. Вижте в кои рибностопански обекти
  Виж повече
 • миди
  20.03.2020 г.
  8002
  Отворени са 4 мерки за прием от Програмата за морско дело и рибарство
  Виж повече
 • Рибарска програма
  12.02.2020 г.
  8080
  Допълнителен бюджет по най-атрактивните мерки от Рибарската програма
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg