Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Колко ще плащат земеделците в новия компенсационен фонд за борба с градушките?

10.02.2020 г.
8236
Oт началото на 2021 г. се очаква да заработи взаимоспомагателният компенсационен фонд за обезщетения от климатичните изменения, в който земеделските стопани ще участват доброволно. На информационен семинар на Министерството на земеделието, храните и горите в Сливен министър Десислава Танева представи принципа на работа на фонда пред над 350 фермери. 

Обсъжда се диференцирана вноска, като земеделските стопани ще плащат определена сума на декар в зависимост от отглежданата култура. Пред АгроКлуб министър Танева уточни, че в момента се обсъжда приблизително 0,65 лв./дка за зърнопроизводство и 1 лв./дка за плодове и зеленчуци годишна вноска. 

Все още се обсъжда какъв процент от пропадналите площи ще се покриват от новия фонд, но по регламент могат да се получават обезщетения за пропаднали площи над 30%, а не както в момента при 100%, което ще бъде в много по-голяма полза на земеделския стопанин, уточни министърът.

Националната противоградова защита на страната вече е изградена. В Програмата за развитие на селските райони съществува мярка Управление на риска, по която България не е усвоила бюджета към момента, заради липсата на годен бенефициент. Този взаимоспомагателен фонд ще бъде годен бенефициент, обясни Танева. 

Основно изискване на фонда е споделена отговорност между държавата и земеделските стопани. Държавата ще участва чрез двете помощи, които се предоставят към момента - държавната помощ за застраховане няма да се прилага в настоящия си вид, а средствата ще бъдат за фонда и държавната помощ за обезщетения на 100% пропаднали площи няма да съществува в настоящия си вид, а ще преминава през този фонд.

Ако сега държавата изплзща годишно под 4 млн. лв. компенсации за пропаднали площи, в новата ПРСР ще разполага със 72 млн. евро за неблагоприятни условия.

Предстои създаването на Фонда чрез законова промяна, а Министерството планира да поиска последна 7-ма нотификация за ПРСР в началото на есента, така че фондът да заработи от началото на 2021 г., каза в заключение министър Десислава Танева. 


София Белчева, © 2020 АгроКлуб - Agroclub.BG
 
Коментари 0

Коментари:

 • борба с градушките
  07.02.2020 г.
  9929
  Новият фонд за борба с градушките ще компенсира пропаднали площи над 50%, а не както сега - при 100%
  Виж повече
 • АЗПБ
  05.02.2020 г.
  8958
  Въвеждат нов модел за борба с градушките с доброволни вноски от фермерите (ДОПЪЛНЕНА)
  Виж повече
 • Десислава Танева
  28.11.2019 г.
  17071
  Само с помощта на земеделците може да има ефективно управление на риска в земеделието (ВИДЕО)
  Виж повече
 • семинар малини
  22.11.2019 г.
  39228
  Нов модел за борба с градушките и обезщетение за 50% пропаднали площи, обмисля МЗХГ
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg