Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Колко мирише вашия силаж? Практически съвети за правилно силажиране

07.06.2021 г.
1113
Силажът е важна част от общата смесена дажба и е ценен източник на хранителни вещества за кравите през цялата година. Жизненоважно е да се осъществи правилен процес на силажиране, тъй като то гарантира висококачествен продукт и производителност на животните.

Силажирането е ключово при рентабилно хранене на животни. Качественото силажиране е изключително важно за постигане на максимална стойност на храната и за осигуряване на добра продуктивност и здраве на животните през цялата година.

Хранене и силаж


Запазване
Запазването е ключовата дума и тук. Твърде често недоброто силажиране компрометира хранителната стойност на силажа, губят се ценна енергия и протеини. Част от процеса на силажиране е да се гарантира, че подходящите бактерии ръководят процеса на ферментация. Качествен силикатен инокулант с правилната смес от хомоферментативни и хетероферментационни бактерии помага да се гарантира добро качество на силажа.

Използвайте правилните бактерии
Хомоферментативните бактерии, произвеждащи млечна киселина, трябва да бъдат подбрани така, че да осигурят възможно най-бързо понижаване на рН на силажа и по този начин да се предотврати появата на нежелани бактерии. Ферментативните бактерии трябва да създадат баланс между млечна и оцетна киселина, за да поддържат ниско рН и да предотвратят растежа на нежелани дрожди и плесени. Също така те трябва да осигуряват добра аеробна стабилност и силажът да запази качеството си. Подходящите бактерии помагат за стимулиране на ферментацията в правилната посока като предпазват от загуба на ценни протеини и енергийни ресурси от нежелани микроби. Въпреки това, дори най-добрите бактерии не могат да заменят получаването на основите на приготвянето на силаж.

Силажи


Колко мирише вашия силаж?
Най-желаният продукт за ферментация е млечна киселина, която почти не мирише. Други миризми в силажа са индикатори за проблеми при ферментирането. Планувайте във вашата ферма вземане на проби, които да се идентифицират доминиращите миризми във вашия силаж.

Коя миризма, за какви проблеми говори?
Бутировата киселина предизвиква остър мирис, който може да намали вкусовите качества и е показател за клостридиална ферментация. При нея се метаболизират захарта, протеините, аминокиселините и млечната киселина и качеството намалява значително. Размножаването на Clostridia може също да има пагубен ефект върху здравето на животните и производителността им.
Миризмата на оцет (от свръхпроизводство на оцетна киселина) или алкохолна миризма (от растежа на дрождите) може да означава и загуба на сухо вещество в силажа.

Силната миризма на амоняк подсказва разграждането на протеините, което отново понижава качеството на силажа.

Управление на силажа


Общо управление на силажа
Управление на процеса на силажиране е много важен. В последните години все повече се  използва инфрачервени термични камери, за да провери визуално цялата повърхност на бункера (Снимка 1), както и термометърни пръти, които се сондират под повърхността. Изключително важно е да се изследва най-малко на 20 см дълбочина. Професионалните машини за силаж (Снимка 2) позволяват добро вземане на проби за анализ, а лабораторните резултати могат да се изследва, за да вземат решения за силажирането.

Силажното рН може да бъде тествано и на място. От голямо значение е да се запомни, че силажът е важна част от общата смесена дажба и неговото качество влияе на храносмилането и производителността на кравите. Бъдете внимателни в процеса на силажирането и не правете компромиси с технологията и не забравяйте да извършите необходините тестове.

Качествени инокуланти с възможност за безплатен анализ на силажа, може да получите по специалната програма на HL-TopMix:

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • производство на силаж
  03.05.2019 г.
  2258
  Важни правила за правилно управление на зелените фуражи
  Виж повече
 • зелен фураж
  25.04.2019 г.
  1489
  Завяхване на зеления фураж - Защо е важно да се силажира при точно съдържание на сухо вещество?
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg