Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Кой са най-важните правила за пролетното торене на пшеницата?

Пролетното торене на пшеница в България е важна стъпка в процеса на отглеждане на тази зърнена култура. За да се подготвите за успешен растеж на пшеницата през пролетта, ето няколко съвета:

Избор на тор: Използвайте комплексни минерални торове, които съдържат азот (N), фосфор (P) и калий (K). Съотношението между тях може да варира в зависимост от специфичните нужди на почвата. Важно е да се направи анализ на почвата преди торене, за да се определи най-подходящият вид тор.

Време на торене: Пролетното торене на пшеница обикновено се прави в началото на растежния сезон, когато растенията започват да активно развиват листа. В България това обикновено е в периода март-април. За 2023-а година това следва да е след последното застудяване в периода 4-и 5-и Април, когато нощните температури на много места ще паднат от -7 до -10 градуса.

Разпределение на тора: Равномерно разпределение на тора е важно за оптимален растеж на пшеницата. Торове могат да бъдат разпръснати ръчно или с помощта на механични приспособления, като разпръсквачи на тор.
Навлажняване: Проверете почвата за подходящо ниво на влажност преди да започнете торенето. Влажността на почвата е от значение за правилното усвояване на тора от растенията. Ако почвата е твърде суха, може да е необходимо да я навлажните преди торене.

Спазване на дозировките: Прекаленото торене може да доведе до нежелани последствия, като изгаряне на растенията или образуване на токсични вещества в почвата. Винаги спазвайте препоръчаните дози и насоки за приложение на конкретния вид тор, който използвате.

Нормата за торене на пшеница с азотен тор може да варира в зависимост от сорта на пшеницата, почвените условия и климатичните фактори. В общи линии, азотните торове се използват в три етапа: основно торене, вторично торене и допълнително торене.

Основно торене: При засаждане на пшеницата се добавя около 40-60 кг азот/хектар (кг N/ha). Тази доза може да варира в зависимост от почвените условия и сорта на пшеницата.

Вторично торене: В началото на растежния сезон, когато пшеницата започва да развива нови листа, се прилага допълнително около 50-80 кг азот/хектар (кг N/ha). Това торене стимулира растежа на листата и подобрява зелената маса на растенията.

Допълнително торене: При възникване на класове, може да се приложи още 30-50 кг азот/хектар (кг N/ha). Това допълнително торене подпомага развитието на класовете и увеличава потенциала за добив на зърно.
Важно е да се отбележи, че тези стойности са само ориентировъчни и могат да варират в зависимост от местните условия и сортовете на пшеница. Затова е препоръчително да направите анализ на почвата и да се консултирате с агроном или специалист по отглеждане на пшеница, за да определите точните количества азотен тор за вашите нужди.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

  • MAXXUM
    27.04.2022 г.
    16883
    Тракторите Case IH от серията MAXXUM са точният избор на все повече земеделци в България
    Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg