Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Кои имена се напъват за управление на МЗХГ и ДФЗ?

25.11.2021 г.
9735
В аграрните среди се коментира през последните дни форматът на разпределение на постовете в очакваната партийна коалиция начело с ПП Продължаваме промяната. Тъй като в набързо новосъздадената партия липсват експерти от аграрния сектор, а по-скоро контактите са на ниво бизнес срещи и спонсори от сферата на агробизнеса, се очаква в сектор Земеделие да влязат и лица, които са от коалиционните партньори. Какво се коментира на кафе и зад кулисите на политиката към момента?

Главно - остава водещо предложението за Пламен Абровски от ИТН да бъде новия аграрен министър. Абровски направи впечатление с много силно и точно изказване по време на предварителните преговори за коалиция в сектор Земеделие, но все още в публичното пространство се носят коментари и слухове, които той не осветлява, нито опровергава, и са свързани с кариерното му развитие, което според някои сайтове за фалшиви новини (доколко има истина обаче е друг въпрос, Абровски не казва публично) е свързано с името на бившия земеделски министър Мирослав Найденов, както и с опитността, която Абровски натрупва с работата си в близката до БСП браншова структура "Съюз на земеделските кооперации в България", а след това и в управляваната фирма на бившата зам.земеделска министърка Светлана Боянова - "Институт за агростратегии и иновации". Между впрочем именно "иновациите" са в регулярния речник в лексикалните изказвания на Кирил Петков за бъдещите форми на политическо управление.

Другото име, което се коментира е това на биопроизводителката Албена Симеонова от Декомратична България (ДБ), която според източници на АгроКлуб се спряга за заместник министър на МЗХГ. Встъпването и в аграрната институция би било реванш за изгоненият представител на биопроизводителите, който оглавяваше ресорната дирекция в аграрното ведомство по времето на ГЕРБ.

Все по-усилено се коментира, че Борислав Сандов от ДБ може да оглави еко-министерството, но кандидатурите за там са много, вкл. със силно влияние от страна на ИТН. Официално Сандов казва, че към днешна дата не му е предлаган пост, но запознати включват неговото име в коалиционните схеми.

По информация на АгроКлуб в МЗХГ ще има зам.министър от БСП с ресор "гори", като също така е силно възможно запазването на Явор Гечев във ведомството, въпреки, че самият той е бил шеф на Абровски в браншовата асоциация на кооперациите, където са работили заедно.

Между всички спрягани имена по странен начин изплува и позабравеното име на Свилен Костов, който беше зам.министър на земеделието, а сега е в топли връзки с ПП Продължаваме промяната по темите за дигитализация и иновации и реализация на проекти в тези сфери. Компания в агробизнес сектора, с която Свилен Костов има връзка според Търговския регистър, а запознати потвърждават, че неговият работен офис от няколко години е там, е сред публичните спонсори на партията на Кирил Петков. Логиката показва, че тук се очаква "възвръщаемост" ако не под формата на политическо назначение, то под формата на проекти в сферата на иновациите, дигитализацията и соларните системи в земеделието, разбира се и в контекста на ПП ПП - с участието на американски фирми.

Въпреки първоначалните очаквания в селскостопанския бизнес и политика, представители на големите организации като НАЗ и АЗПБ не се очаква да бъдат допуснати като лица в управлението на ресорните ведомства, въпреки реалния експертен потенциал там. За сметка на това в публичното пространство се завъртя името на бившата зам.изпълнителна директорка на ДФЗ - Виолета Александрова, която сега е обект на мониторинг за възможно вкарване в някоя от аграрните институции. Тя влезе в полезрението на Кирил Петков след многопроойните си телевизионни участия при Веселин Дремджиев, където разкриваще редица схеми на корупция в ДФЗ и МЗХГ. Проблемът с нейното назначаване е, че от ИТН не я харесват заради нейните изобличения за "старите им връзки" с ДПС.

За нов шеф на БАБХ се очаква да бъде назначен човек на ИТН. Изп.директор на Държавната агенция по горите се предвижда да бъде запазен или заменен с човек от БСП.

Големият въпрос за милиардите субсидии в земеделието и свързаната с тях отговорност остава с предстоящото решение за назначаване на нов изпълнителен директор на Държавен Фонд Земеделие (ДФЗ). Тук в момента текат най-големите пазарлъци, като според запознати източници, се обсъжда и вариант, в който фонда да се управлява задкулисно от няколко финансисти от ПП Продължаваме промяната, а публично за директор да бъде назаначено лице - професор от аграрните среди.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg