Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Приемът на проекти по мярка 4.1 може да се отложи сериозно след изборите, при нова власт в МЗХГ

19.02.2021 г.
8812
Голяма част от аграрния сектор в България със засилен интерес очакваше решенията от днешното заседание на Комитета по наблюдение по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Новините са няколко, като след заседанието не стана категорично ясно дали инвестициите в "дигитализация" ще са определящи в точкуването, но за сметка на това:
 
  1. Пада таванът от 50% субсидия по мярка 4.1 за земеделска техника, но в този случай на искана субсидия над 50% - бенефициентите минават през тръжна процедура и обичайно забавяне на одобрението на проекта
  2. Максималният размер на допустимите разходи по мярка 4.1 остава както бе обсъждан по-рано: 250 000 EUR
  3. Инвестициите в сектор "Животновъдство", "Овощарство", "Зеленчукопроизводство", както и отглеждането на етерично маслени култури, малини и ягоди, ще се ползват с предимство в точкуването съответно с 20 точки, при предишни 15.
  4. Инвестициите в напояване от собствени водоизточници ще носят допълнително 5 точки във всеки проект
  5. Падат ограниченията за земеделската земя по Натрура 2000: от изискуеми 85% на: най-малко 70%.
По отношение на мярка 4.2 новината е, че най-много точки ще получават проектните предложения на организации на производители, които скачат от 10 на 20. Това се прави с цел стимулиране на сдружаването и съвместните кооперативни участия, които през годините вървяха със слаби темпове.

Стартът на приема на проекти по мярка 4.1 и 4.2 ще бъде най-рано през месец Април, въпреки желанието на властите да отворят мерките преди изборите.Това означава, че при евентуално избиране на друга политическа сила в управлението на МЗХГ, приемът по мерките може да бъде отложен значително във времето.

© 2021 АгроКлуб
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg