Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Китай отменя тарифи за внос на соя и на свинско месо от САЩ

06.12.2019 г.
4410
Китай ще отмени тарифите за внос на някои доставки на соя и на свинско месо от Съединените щати, съобщи в петък китайското финансово министерство, позовавайки се на решение на Комисията за митнически тарифи към Държавния съвет, съобщава Ройтерс.

Премахването на митата се базира на заявления от отделни американски фирми за внос на соя и свинско месо в Китай, се посочва в изявлението на министерството, но без да се съобщава за какви точно количества става въпрос.

През юли 2018 година Китай наложи мита от 25% както за соята, така и за свинското месо, идващо от САЩ, като противодействие на тарифите върху китайски стоки, въведени от Вашингтон заради твърдения, че Пекин краде и принуждава прехвърлянето на американската интелектуална собственост на китайски фирми.

Новината за отмяна на част от тарифите идва на фона на преговорите между Съединените щати и Китай за сключване на "първа фаза" от една по-всеобхватна двустранна търговска сделка, която има за цел да деескалиране продължаващата вече 17 месеца търговска война между двете водещите световни икономики. Премахването на част от съществуващите двустранни митнически тарифи представлява ключова част от тези преговори.

Китай търси да закупи повече свинско месо от цял свят, за да попълни големия си недостиг, след като огнище на африканска чума по свинете доведе до масово унищожаване на свинската популация в страната и до рязко намаляване на запасите от свинско месо.

Днешната новина идва само часове, след като снощи президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че търговските преговори с Китай вървят добре и че "може да се случи нещо" с тарифите за китайски стоки, които трябва да влязат в сила на 15 декември. Скоро ще бъде обявено решение относно предстоящите мита за китайския внос в САЩ, добави той.

През последните дни Китай заяви многократно, че намаляването на съществуващите двустранни тарифи ще трябва да бъде част от евентуалната "първа фаза" на търговското споразумение със САЩ.

източник: БНР
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • трактори - цени
  10.06.2019 г.
  9606
  Ще скочат ли цените на тракторите заради търговската война между САЩ и Китай?
  Виж повече
 • Добри перспективи пред производството на соя в България
  10.12.2018 г.
  14768
  Добри перспективи пред производството на соя в България
  Виж повече
 • Украйна насочва зърнения си пазар към експортни сделки с Китай
  08.12.2018 г.
  2139
  Украйна насочва зърнения си пазар към експортни сделки с Китай
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg