Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Каракачанов с нови предложения за подпомагане на агросектора в условията на COVID-19

21.04.2020 г.
8117
Три нови мерки в подкрепа на селскостопанския сектор ще внесе за разглеждане в Министерски съвет утре вицепремиерът Красимир Каракачанов, съобщават от пресцентъра на ВМРО. Те са във връзка с въведеното извънредно положение в следствие на епидемията от коронавирус (COVID-19).

Първото предложение е за Обновяване на държавния резерв и военновременните запаси с консервирани храни и млечни продукти с произход България, като за целта на ДА „Държавен резерв и военновременни запаси“ бъдат отпуснати 30 милиона лева. Това пряко ще подпомогне българските земеделие, животновъдство и хранително-вкусова промишленост в една трудна година като настоящата.

Втората мярка, която ще бъде предложена е предоставяне на допълнителна субсидия от Държавен фонд „Земеделие“ за производството на всички видове зеленчуци за 2020 г. в размер на 150 милиона лева, за да бъде гарантирано производството на български зеленчуци за 2020 г. и увеличаването на площите, заети от тях през тази и следващата година.

Каракачанов внася и предложение за предоставяне на безлихвена целева кредитна линия както на земеделските производители за закупуване, така и на вносителите на консумативи (фуражи и добавки към тях; семена, разсад; торове, препарати за растителна защита; резервни части за селскостопанската техника; системи за капково напояване и други) – за тяхното осигуряване на пазара. По този начин ще бъдат преодолени рисковете от провал на реколта 2020 и изпадане в продоволствена криза, се посочва в съобщението. 

АгроКлуб припомня, че преди две седмици вицепремиерът Красимир Каракачанов предложи временно да се спира вносът и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на вътрешния пазар. Мярката не беше приета. Тогава се прие друго негово предложение - за улесняване достъпа на транспортните средства, превозващи сезонни земеделски работници, до обработваемите селскостопански площи.

© 2020 АгроКлуб - Agroclub.BG 

 
Коментари 0

Коментари:

 • пипер
  14.04.2020 г.
  8513
  Между 550 и 9900 лв./ха нисколихвени кредити за плодове и зеленчуци (УКАЗАНИЯ)
  Виж повече
 • сезонни работници
  10.04.2020 г.
  8450
  Улесняват достъпа на бусове със сезонни работници до полето
  Виж повече
 • пипер
  10.04.2020 г.
  9526
  Вицепремиер иска забрана за внос на плодове и зеленчуци в активния сезон
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg