Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Кандидатът на Слави за политика в земеделието свързан с БСП? Ще има ли червено Ферари? (ВИДЕО)

18.03.2021 г.
24319
Днес в интернет пространството се завъртя видео клип с обръщение на адвокат Пламен Арбовски, който е издигнат за експерт в сектор "Земеделие" от партията на шоумена Слави Трифонов - "Има такъв народ".

Видеото, в което адвокатът чете предварително написан текст, предизвика множество коментари в аграрните среди и социалните мрежи. Повечето фермери видяха в прочетеното на "ауто-кю"-то умерено написан текст с популистки лозунги и почти никаква експертиза и конкретика по отношение на аграрната политика.

Амбициозният адвокат, запътил се към политическа кариера, е посочен в официалното му представяне на сайта на партията на Слави Трифонов като - "Член на Управителния съвет на Националния съюз на земеделските кооперации". В аграрните среди се знае от години, че този съюз обединява в себе си бивши ТКЗС-та, които са преминали през типичната за прехода през 90-те реформа, но са запазили другарските си връзки с БСП. Председател на съюза е аграрният експерт и бивш зам.министър на земеделието - Явор Гечев, който е от БСП, но се пази от преки публични и политически изяви. Всъщност освен член на УС, адвокат Пламен Абровски е Главен секретар на съюза на кооперациите.

Припомняме, че в началото на 2021-а от БСП отправиха покана към Слави Трифонов за "честни избори", но тогава шоумена се обърна към Корнелия Нинова с думите: "Милa ми, гocпoжo Нинoвa, Бoйкo Бoриcoв упрaвлявa oт 2009 г. Виe имaхтe нa рaзпoлoжeниe 11 гoдини дa нaпрaвитe мнoгo зa чecтнocттa нa избoритe, тъй кaтo бяхтe вътрe в Пaрлaмeнтa. Нo виe нe нaпрaвихтe нищo, зaщoтo cтe чacт oт cтaтуквoтo. Приличaтe ми нa кoтaрaкa Лeoпoлд oт eднo руcкo aнимaциoннo филмчe, кoйтo кaзвaшe: "Рeбятa, дaвaйтe жить дружнo!“ Нa вac нямa нуждa дa ви гo прeвeждaм, нo въпрeки вcичкo щe ви гo прeвeдa: "Мoмчeтa, нeкa дa живeeм зaдружнo". Г-жo Нинoвa, миcля чe ви e мaлкo къcнo дa бъдeтe кoтaрaкa Лeoпoлд. Виe oтдaвнa cтe cи избрaли дa бъдeтe oт другaтa cтрaнa. C вac, г-жo Нинoвa, cтoим oт двaтa брягa нa рeкaтa."

Истината е, че партията на Слави Трифонов на практика не разполага с група експерти в земеделието. Оскъдните експертни кадри, които бягат от рисковите капани на политиката, се насочиха към редица други партии, достигайки шеметният феномен, при който Facebook се оказа в един ден - осеян с профилни снимки на земеделци от всички браншове - от обикновени фермери до собственици на агробизнес фирми - с лепнати числа на всякакви бюлетини.

Влизането в политиката днес за някои е просто забавление, за други самодоказване и почесване на егото, както и търсене на известност и признание за "успех", а пък за трети - ламтеж за бързо изкарване на пари. 

Илюзията, че някой ще промени условия и механизми (и то за 2 години, както се твърди във видеото) на функциониране на аграрната политика, търговия и производство, които сами по себе си са така устроени и зависими, че се командват от запад по деспотичен модел, не даващ възможност за независимост в рамките на уловките на самият ЕС, е пълен популизъм, защото България:
-
  • ще продължи да бъде зависима от чуждите търговски вериги и вноса на аграрна продукция на големите страни членки на ЕС, защото механизмите на политиката са устроени в тази посока - за обслужване на интересите на големите западни страни, при поставяне на българските производители в зависимост и на "командно дишане" чрез субсидии, а не чрез работещи пазарни модели
  • ще продължи да произвежда суровини, които след дълъг кръг и добавена стойност навън, ще се връщат през търговските вериги у нас на по-високи цени
  • ще продължи да внася агрохимията, произвеждана в старите страни членки на ЕС, което е мулти милиарден бизнес с огромно лоби
  • ще продължи да е 100% вносител на агротехника за милиарди, произведена в страни като Германия, Италия, Австрия и Франция
  • ще продължи да внася семена от западна Европа, вкл. под скрита форма и ГМО (Франция, Германия, САЩ)
  • ще продължи да увеличава кредитната задлъжнялост на фермерите към банките, които са собственост на кръгове в старите страни членки на ЕС
  • ще продължи да е безпомощна спрямо дъмпинговия внос (макар и частичен, но унищожителен за родния пазар) на зеленчуци и плодове през Кап.Андреево и другите южни митници на България, понеже това са дългогодишните канали на наркотици за цяла Европа, които няма как да бъдат спрени от някой като адвокат Пламен Арбовски, защото се контролират от най-мощните, авторитарни и свирепи служби на Запада и Близкия изток.
И тук идва въпросът: Къде за всичките тези години остана земеделската идея? В цяла Европа тя има реално изражение в силни политически субекти, които винаги са предпочитан партньор на всяка власт. Само тогава българските земеделци биха могли да поставят условия и да получават реална защита.

В този съвсем неизчерпателен ред на мисли - всяка форма на популизъм може да се тълкува единствено като част от Шоу програмата в българската политика, която щеше да е още по-колоритна, ако бе украсена и с едно Ферари - цвят червен, особено пък - паркирано пред Позитано 20.

Весели Избори 2021, нека Шоуто да бъде пълно!

* Купуването и продаването на гласове е престъпление - съвсем малко престъпление, в сравнение с изкривяването на Истината, манипулацията и лъжата. Но за тях - трябва различаване. А различаване се дава само на Чистотата.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg