Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Как да приготвите висококачествено люцерново сено? Косене, сушене, балиране:

12.04.2021 г.
10117
В съвременното високопродуктивно животновъдство едно от най-важните неща, които трябва да осигурим за животните са вискокачествен силаж и сенаж. Затова тяхното приготвяне и съхранение са от съществено значение за постигането на по-голяма ефективност във фермата.  Приготвянето на висококачествени груби фуражи е пътят за постигане на по-ниска себестойност на дажбата и повече мляко в хладилния танк. В тази статия ще ви запознаем с основните етапи при приготвянето на висококачествено люцерново сено.

Стъпките за приготвяне на висококачествено люцерново сено са:
 • Започваме с добри, здрави растения;
 • Косим в подходяща зрялост при идеални условия за съхнене;
 • Балираме люцерната бързо, при оптимални нива на влага;
 • Съхраняваме балите под покритие.

Можем да контролираме повечето от тези стъпки с изключение на времето. Дългите периоди на топло, дъждовно време през пролетта могат да бъдат проблематични, стимулирайки люцерната да узрее повече, преминавайки идеалния стадий на пъпка. В повечето райони е предизвикателство да се извърши първото косене, без дъжд в ранна пролет, който поврежда сеното още докато лежи на полето. Останалите фактори обаче са под човешки контрол и ако направим всичко възможно във всяка фаза, ние сме на път да направим висококачествено сено.
 
Качество на растенията
Всеки регион на страната има свои собствени препоръки за ротация на полетата. Обикновено, там където се получават най-добри добиви, полетата се ротират през 2 до 3 години. Разбира се, тежките зими нанасят сериозни щети и играят важна роля в този цикъл. Когато желаете люцерната да презимува, трябва да направите последното косене след първата слана. Това ще сведе до минимум нов растеж през есента, който издърпва хранителните запаси от корените.
 
Косене в подходяща зрялост при идеални условия за съхнене
Когато времето позволява, идеалната зрялост за косене на люцерната е при напъпване до 10% стадий на цъфтеж. Този стадий е идеалната комбинация от добив и висока хранителна стойност. Люцерната трябва да бъде косена сутрин - оставяйки само 5 см стъбло на полето. Тя трябва да се премачка, при косенето, за да се наруши восъчната кутикула на стъблото. Изключение от тази препоръката за оставяне на 5 см стъбло, е оставянето на по-голяма част от стъблото (10 см) при последното косене за сезона, за да помогнете на растенията да презимуват по-успешно.
С въвеждането на ниско лигниновите сортове люцерна, сенопроизводителите могат да имат по-широк прозорец за прибиране на реколтата, без да губят смилаемост. Това дава на производителите гъвкавост да забавят прибирането на по-късен етап на зрялост.

Например, прибирането на три откоса по време на цъфтеж може да осигури същото качество, като четири откоса в стадий на пъпка, като същевременно осигурява по-големи добиви. При опити, добивите от прибиране в стадий на ранен цъфтеж са били 15 до 40% по-високи, в сравнение с добивите прибрани в стадий на пъпка.
За да се осигури бързото изсушаване, люцерната трябва да бъде разстлана в широки откоси, които са най-малко 70% от ширината на окосения ред. Широките откоси повишават качеството на сеното, поради два основни фактора - сеното изсъхва по-бързо, и сеното, което се суши на широки откоси, има по-ниско съдържание на пепел.
 
Механика на сушенето
Първата фаза на сушене е загуба на влага от листата през порите в листната повърхност. Тези пори позволяват изпарението на влага от растението за охлаждането му и поемането на въглероден диоксид от въздуха, докато растението расте. Порите се отварят при дневна светлина и се затварят, когато е тъмно и когато влагата е висока. Косенето и разстилането на широк откос, увеличава максимално количеството люцерна, изложена на слънчева светлина, като по този начин поддържа повече отворени пори. Това насърчава бързото изсушаване, което е ключово на този етап, тъй като дишането или метаболизма на растенията продължават след отрязването им. Степента на дишане е най-висока при окосяването и постепенно намалява, докато съдържанието на влага в растението не падне под 60 %. Следователно, бързото първоначално изсушаване, за да се загубят първоначалните 15 процента вода от люцерната, ще намали загубата на скорбяла и захари и ще запази по-голямо количество усвоими хранителни вещества в добитото сено.

Премачкването не влияе на тази първоначална загуба на влага.
Втората фаза на сушене е загуба на влага както от повърхността на листата (порите са се затворили), така и от стъблото. На този етап премачкването може да помогне за увеличаване на скоростта на сушене, особено когато люцерната стане по-суха.
Последната фаза на сушене е загубата на задържаната вода, особено от стъблата. Премачкването е от изключително значение за увеличаване на изсъхването по време на тази фаза. При счупването на стъблата на всеки 5 см или при изстъргването на восъчната кутикула ще се увеличи загубата на вода през стъблото.
 
Балиране на люцерната бързо при оптимални нива на влага
Люцерна, предназначена за сено, трябва да бъде събрана в откоси при 40 до 60% влага, за да се сведе до минимум загубата на листа. Средно 78% от окосената люцерна достига до животните. Останалите 22% се губят по време на косенето, събирането, балирането и съхранението. Тези загуби на обем и качество на сеното са скъпи.

Най-често препоръчваните нива на влага за балиране и съхраняване на сено са 18 до 20% влага за малки правоъгълни бали и 14 до 16% влага за по-големите бали. Балирането, много по-сухо от тези препоръки, ще доведе до прекомерна загуба на листа и съответно загуба на протеин. Ако сеното е балирано по-влажно от тези нива, трябва да се използва консервант с органична киселина, за да се сведе до минимум загряването, плесенясването, загубите на сухо вещество и хранителната стойност. Пропионовата киселина и други органични киселини се използват като консерванти за сено, балирано при нива на влага над 18 до 20%. Органичните киселини (особено пропионатите) действат, като нарушават ензимните процеси, свързани с дишането на растенията и микробите, намалява се цялостното дишане и загряване, ограничава се загубата на сухо вещество и намаляването на хранителната стойност.
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • Димитър Мачуганов
  04.09.2020 г.
  18319
  Димитър Мачуганов: Правим качествен продукт и го изнасяме в над 16 държави (ВИДЕО+СНИМКИ)
  Виж повече
 • люцерна
  29.06.2020 г.
  9505
  Срещу кускута вече има надеждно решение
  Виж повече
 • люцерна
  02.06.2020 г.
  9688
  Висок добив на биомаса в люцерна - как да го постигнем? (АГРОСЪВЕТИ от АгроКлуб)
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg