Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Какво се разбира под засяване на покривни култури в изпълнение на ДЗЕС 6?

Какво се разбира под засяване на покривни култури в изпълнение на ДЗЕС 6? Еднакво ли се тълкуват като значение „покривните култури по ДЗЕС 6“, междинните култури по ДЗЕС 7 и ДЗЕС 8, както и междинни/покривни култури по еко схема за запазване и възстановяване на почвения потенциал-насърчаване на зелено торене и органично наторяване?
 
Засяването с покривни (или с междинни, или с азотфиксиращи) култури по стандарта за ДЗЕС 6 има за цел почвата да се укрепва и предпазва от деградация през периодите с ерозионен риск, които са от 01.06. до 31.10. за равнините земеделски площи и от 01.11. до 15.02. за обработваемите земи на наклон.

Същите се използват и за целите на стандарт ДЗЕС 7 за предотвратяване на монокултурното земеделие, за да не се извличат от нея един и същи вид хранителни вещества, а да се подобрява почвената структура и за ДЗЕС 8 с цел опазване на биологичното разнообразие в земеделските земи. За зелено торене не се използват препарати за растителна защита (ПРЗ) и обикновено се избират култури, които образуват нежна листна маса. Тя бързо се мулчира, за да улесни сеитбата на основната култура след нея и защото нежната листна маса се минерализира бързо и подава хранителни елементи още на първата основна култура.

В смеските за зелено торене е препоръчително да има и незимуващи видове, които образуват буйна листна маса, която след попарване през зимата позволява безпроблемно размесване с почвените обработки напролет. За предпазване от ерозия се предпочитат култури с коренова система с голяма маса и обем.

За целите на изпълнение на стандартите за добро земеделско и екологично състояние предвиждаме в Заповедта на министъра на земеделието за условия за прилагане на стандартите за добро земеделско и екологично състояние, която е на обществено обсъждане на страницата на МЗм  от 01.03.2023 до 01.04.2023 г., да бъдат изброени в приложение азотфиксиращите, междинните, покривните култури.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg