Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Какво е ясно до момента по трите подмерки на извънредната COVID 19 по ПРСР?

03.07.2020 г.
8720
Три направления по извънредната мярка COVID 19 на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) обяви земеделският министър Десислава Танева по време на заседанието на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове към Народното събрание, съобщиха от министерството.

Направление COVID-1 включва чувствителните секторите „Животновъдство - ДПЖ и ЕПЖ“, „Растениевъдство“, пчеларство, рози и декоративни цветя. Тя обясни, че по COVID-1 Комисията в предварителната комуникация не приема предложението за плащане на единица площ или на брой животно, а поиска да се определи за компенсация абсолютна сума за категория стопанство. „В момента работим върху определянето на категориите стопанства по големина и определянето на абсолютна сума за плащане, каквото е изискването на ЕК“, разясни министър Танева.

По подмярка COVID-2 са всички останали в областта на растениевъдството, свине и птици. „Плащането, което предложихме и на бранша, и предварително комуникирано с Комисията е следното - 30 лв. за едно заето лице в стопанството, отглеждащи други селскостопански култури, извън допустимите за COVID-1. За отглеждащите свине - за едно заето лице в земеделско стопанство, ставката е 245 лв. и 430 лв. за едно лице е земеделско стопанство, отглеждащо птици. Таванът е 7000 евро на един кандидат“, каза още Танева. 

Министър Танева заяви, че по подмярка COVID-3 включва малките и средни предприятия, преработващи първична земеделска продукция и извън обхвата на ОПИК. „Компенсацията е изчислена в два алтернативни варианта, който си избере бенефициента. Единият е 5 % от декларираните приходи от реализацията на преработената продукция за 2019 г. при условие, че има 20 % спад на приходите за 4 месеца през 2020 г. или 270 лв. на едно заето лице“, каза още министърът.

Очаква се в края на юли или началото на август да се отвори приемът по извънредната мярка COVID-19. 

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев, каза, че има готовност да бъдат извършени изключително бързи разплащания към бизнеса по мерките COVID в рамките на м.септември до началото на м. октомври. „Става въпрос за финансов пакет с размер около и малко над 100 млн. лв., от които по-голямата част ще бъде насочена директно към земеделските производители. Ще направим един много бърз прием чрез системата ИСАК на база на заявените площи и животни от миналата година сравнено с базовите заявления през тази година, без административна тежест за бенефициентите”,посочи Грудев.

По време на заседанието е станало ясно, че до 1 юни 2020г. договорените средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014 -2020 г.) са 80,1%, а 69% са по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР 2014-2020г.). „По ПРСР 2014-2020г. изплатените средства възлизат на 45.2 %. По правилото N + 3 и прогнозата, и плана за разплащането, ще се стигне  до един значително по-висок процент. По ПМДР 2014-2020г. разплатените средства достигат 25 %. Очакваме до края на годината стойността на изплатения финансов ресурс към бенефициенти  да  е близо 45 %“, посочи още министър Танева.

© 2020 Агро Клуб - Agroclub.bg


 
Коментари 0

Коментари:

 • Лозана Василева Вергиния Кръстева
  24.06.2020 г.
  8336
  Агроминистерството предлага три подмерки по извънредната мярка COVID-19 от ПРСР
  Виж повече
 • субсидии за земеделие
  20.06.2020 г.
  12908
  Ясни са всички прогнозни ставки по извънредната мярка COVID-19 за сектор Земеделие
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg