Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Жътвата на ечемик ще закъснее до 10 дни

07.06.2021 г.
2452
В България прогнозата за зърнената реколта 2021 е много добра, което е подкрепено от отличните климатични условия и паднали дъждове през последните седмици.

Площите с ечемик в Южна и в повечето части на Северна България се очаква да бъдат готови за жътва в началото на следващата седмица.

Като цяло жътвата на ечемик и пшеница се очаква да закъснее средно с около 10-12 дни за всяка от културите, поради по-хладното за сезона време.

Оперативните данни на Министерството на земеделието към 20 май сочат увеличение на площите за реколтиране с почти всички основни есенни култури спрямо година по-рано, което е значително при ръжта и тритикалето - с около 26%, и по-слабо изразено при пшеницата и маслодайната рапица - съответно с 0,2 и 12,5 процента. Единствено площите за реколтиране със зимен ечемик са малко под миналогодишните - с 5,6%.
 
Прогнозата за общото производство на зърнени култури за 2020/21 г. (пшеница и груби зърна) в глобален мащаб е намалена с 6 млн.т. (на месечна база), до 2 220 млн., главно поради понижаване на реколтата при бразилската царевица. С увеличеното потребление перспективите за запасите са намалени с 9 млн. т, до 599 млн., най-вече поради намаления при реколтата от царевица и пшеница.

Водени от по-висок от очаквания внос от Китай, прогнозата за световната търговия се повишава с 5 млн.т., до 420 млн., което е 26 млн.т. ръст на годишна база. За 2021/22 г. увеличената прогноза за глобално производство частично компенсира по-строгите начални запаси, оставяйки общите доставки с 4 млн.т. по-малки. С увеличаване на потреблението с 10 милиона тона, най-вече при увеличена прогноза за Хранително-вкусовата промишленост (ХВП), крайните запаси се намаляват с 15 милиона тона до седемгодишно дъно от 595 милиона. Търговията е нараснала с 6 млн. тона при по-високи доставки на пшеница, ечемик и сорго.

Оценката за производство на соя за 2020/21 е намалена на 361 млн.т., което е 7% повече на годишна база. С малко промененото потребление на соя, нетният спад на доставките се отразява в намалените запаси, на 46 млн.т., което е спад спрямо миналата година с 5 млн.т..

Отразявайки увеличеното използване на държавните резерви, свързано с по-голямото използване на фуражите в Китай и прилагането на схема за продоволствена сигурност поради COVID-19 в Индия, глобалното потребление на ориз през 2020/21 г. се повишава с 3 млн. т.  При намалено производство запасите се съкращават с 4 млн. т., до 169 млн.т. © 2021 АгроКлуб
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg