Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Каква е агро прогнозата за времето в следващите дни?

12.07.2019 г.
2748
Каква е агро прогнозата за времето в следващите дни? Ще бъде ли стабилно времето за завършване на оставащата жътва, както и ще бъде ли подходящо за стартиране на почвообработка веднага след прибирането на зърнената реколта?

През повечето дни от следващия седемдневен период агро-метеорологичните условия ще продължат да се определят от неустойчиво време с превалявания, като вегетационните процеси при земеделските култури ще протичат при температури близки до климатичните норми, съобщават от НИМХ при БАН. 

През периода при посевите с царевица, в зависимист от продължителността на вегетационния период на хибридите ще протичат фазите цъфтеж, изсвиляване и потъмняване на свилата, формиране на зърното. При слънчогледовите посеви ще се осъществяват фенофази цъфтеж и наливане на семената. При овощните видове ще се наблюдава фаза нарастване на плодовете, а при някои по-ранни сортове (праскови, сливи, ябълки) ще протича и фаза узряване.

През периода щети по царевицата нанася царевичния стъблопробивач. При овощните култури остава опасността от нападение от плодовите червеи. В лозовите масиви се извършва колтучене и зелено кършене.

Възможности за извършване на сезонните агротехнически дейности - растителнозаащитни пръскания при трайните и зеленчукови култури, прибиране на зърното от пшеница, ще се създават в началото и в края на периода, когато се очаква агрометеорологичните условия да се определят от по-сухо време.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg