Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Министър Танева: Без ДДС за български плодове, зеленчуци и мляко!

21.08.2019 г.
23542
Днес министър Десислава Танева съобщи за свое буквално историческо предложение, което вече е в ход, а именно - отпадането на ДДС върху български аграрни продукти, които са в рисково съотношение спрямо вносни такива.

Предложението на аграрния министър е силно подкрепено от селскостопанския сектор у нас, като реално може да окаже силен позитивен ефект и на търговията със селскостопански стоки, в посока - преориентиране на значителна част от търговците към български плодове и зеленчуци. Все още не са ясни детайли, особено срещу рисковете от злоупотреби с вносни продукти, които да минават за произведени в България, каквато широка практика има с гръцки краставици и домати - внос, които само се опаковат у нас.

Инициативата за предложение за падане на ДДС върху българските плодове, зеленчуци и мляко идва на фона на острата криза със заболяването Африканска чума по свинете (АЧС), което е ясен сигнал, че Десислава Танева и нейният екип не изместват фокус и от другите важни теми в селскостопанския сектор.

Българските плодове, зеленчуци и суровото мляко да не се облагат с ДДС. Това официално искане за обратно начисление на ДДС на тези продукти вече е изпратено от МЗХГ до Министерство на финансите, което от своя страна трябва да договори данъчното изключение в ЕС. Водени са и предварителни разговори, за да се намери административно решение. Това заяви министър Десислава Танева в профила си във Фейсбук.


Идеята е да се подкрепят секторите, в които продукцията се произвежда основно от малки стопани. За промяната от години настояват и самите фермери, за да са конкуренти спрямо чуждите компании, тъй като вътрешната търговия в еврообщността е освободена от облагане.

Близо 30-40 на сто от производителите на плодове, зеленчуци и сурово мляко у нас и сега не са регистрирани по ДДС заради обема на тяхната дейност.

С обратното начисление на ДДС, освен, че ще се стимулират българските производители, ще се решат и други проблеми. Като опитите за укриване на данъци чрез предоставяне на фактури с вписани прекалено ниски, непазарни цени. Което би бил проблем и за самите фермери по време на данъчни проверки. Така че мярката ще помогне и за пълното изсветляване на пазара, въпреки че и сега се работи в тази насока чрез целенасоченото субсидиране. Вместо да изгуби фиска, ще се увеличи приходът в бюджета.

Припомням, че именно след такава промяна, инициирана от мен като депутат и подкрепена от финансовия министър Владислав Горанов, данъкът върху зърното бе намален на 0%. Това спря различните схеми за източване на ДДС и опити за измама, както и ощетяването на хазната. И в резултат държавата спечели., добави министър Танева

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • внос агро храни
  12.08.2019 г.
  6335
  Близо 1.5 млрд.лв. търговски дефицит удря българските агро храни през чуждите вериги
  Виж повече
 • кайисии
  31.07.2019 г.
  2082
  Как овощари коментират пазара на кайсии и плодове, на фона на политиката в сектора?
  Виж повече
 • реколта кайсии
  30.07.2019 г.
  25734
  До 30% от кайсиите остават в градините. Търговци и фабрики пазаруват внос
  Виж повече
 • Внос на сухо мляко
  16.07.2019 г.
  30533
  Само за 4 месеца България е внесла 2 376 тона сухо мляко
  Виж повече
 • био храни - ДДС
  20.05.2019 г.
  17083
  Румъния маха ДДС за здравословни агро храни, след доклад за смъртността в ЕС
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg