Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Инфлационни рискове стимулират поскъпване на цената на зърното от реколта 2021

21.07.2021 г.
18243
Инфлационни рискове на международните пазари стимулират поскъпване на цената на зърното до края на 2021 и началото на 2022-а година. Един от основните показатели, който е в подкрепа на тази тенденция е това, че за да укроти инфлацията и поскъпването на цените на вътрешния пазар в Русия, от месец там са въведени нови експортни такси и мита за износ на руско зърно.

Понеже Русия е най-големия износител на зърно в глобален мащаб, липсата на износ ще се отрази на регионалните експортни сделки в Украйна, Ръмъния и България.

Ходовете на Русия подхранват инфлацията в други страни, като повишават цената на зърното. Цените на храните са политически чувствителни и изкуственото задържане на повишения в скока на цените, за да бъдат хората удовлетворени, е част от дългогодишната основна стратегия на Путин.

"Ако цените на автомобилите се покачат, само малък брой хора забелязват това", каза руски служител, запознат с правителствената политика за инфлацията на храните. „Но когато купувате храна, която купувате всеки ден, това ви кара да чувствате, че общата инфлация нараства драстично, дори и да не е.“ Руското министерство на икономиката заяви, че мерките, наложени от началото на 2021 г., са помогнали за стабилизиране на цените на храните. Досега цените на захарта са нараснали с 3% през тази година след 65% ръст през 2020 г., а цените на хляба са нараснали с 3% след ръст от 7,8% през 2020 г.

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg