Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Инспектори започват проверки за фалшив мед в търговските обекти

16.12.2019 г.
5376
От днес до 3 януари ще се провеждат проверки на меда, който се предлага в търговските обекти. Това каза началникът на сектор Контрол по храните в Областна дирекция по безопасност на храните – София Бистра Иванова, съобщи Агенция Фокус. Тези проверки ще обхванат цялата страна. Ще се следи за наличните предлагани количества мед по отношение на обявената информация на техния етикет, както и документите за произход, с които те се придружават на търговската територия. 

Иванова обясни, че се проверява също състава на меда, както и указания относно съхранение и произход. „В случай на несъответствие се издават предписания, ако несъответствието не крие непосредствен риск за здравето на хората, а ако крие такъв, продуктът се поставя под възбрана, докато се отстрани нарушението“, допълни тя.

Най-честите нарушения, които сме констатирали в предходни години, са продукти, в които има глюкозо-фруктозен сироп, предлагащи се като мед, което е абсолютно недопустимо. Глобите при нарушения варират от 500 до 1000 лв. за първо нарушение на частно лице и от 1000 до 3000 лв.

„Можем да кажем обаче, че все по-рядко се срещат такива продукти на пазара, защото и потребителите стават все по-активни и информирани, а и контролът е по-добър. Самите производители също се стараят да спазват тези изисквания“, допълни Иванова.

По думите ѝ от 1 април 2020 г. влиза регламент, който дава подробни указания относно обявяването на произхода на храните въобще, не само на меда. „Този регламент има за цел по-добра информираност на потребителите. Имаме единен многогодишен план, който се спуска всяка календарна година и в него се залагат проби от различни видове храни по различни показатели“, посочи още тя.

© 2019 Агро Клуб - Agroclub.bg
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • пчеларство
  12.12.2019 г.
  7315
  Кризата в българското пчеларство се задълбочава. Има ли изход?
  Виж повече
 • пчелари
  19.11.2019 г.
  50719
  Безмитен внос на мед от Южна Америка ще е пагубен за пчеларството у нас
  Виж повече
 • пчеларство
  14.10.2019 г.
  116916
  Цената на хубавия български пчелен мед се срина под 4 лв./кг.
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg