Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Индустриалното свиневъдство вече е в примката на АЧС

Мащабът на разпространение на африканска чума по свинете на територията на северна България се увеличава.  Русе, Плевен и Разград са областите, където вече е обявено извънредно положение във връзка с разпространението на болестта. По данни на Агенцията по безопасност на храните, броят на огнищата в страната вече е достигнал 19.

След като преди дни в русенското село Николово започна евтаназията на 17 000 животни, БАБХ съобщи за ново находище на вируса в индустриален свинекомплекс - този в село Бръшлен. Там предстои да бъдат унищожени 40 000 прасета.  

В региона се развива близо ⅓ от индустриалното свиневъдство в страната, а в рисковите зони на заразата попадат още няколко големи свиневъдни предприятия.  

Сред тях е свинекомплексът в село Голямо Враново, общ. Сливо поле, обл. Русе, където се отглеждат 30 000 прасета. Селото се намира в 10-километровата зона около констатираното огнище в с. Бръшлен. 

“След дъжд - качулка. Още миналата година трябваше да се предприемат тези мерки. В момента сме в ръцете на държавата - да ни унищожава прасетата!”. Това каза пред АгроКлуб Миленка Димитрова, управител на свинекомплекса. 


В рисковата зона попада и друг голям свинекомплекс - този в село Юделник, където е въведена забрана за изнасяне на животни и месо. В стопанството се отглеждат 16 000 прасета.

Пред Националната телевизия кметът на селото Мелекбер Ризова каза, че хората са много разтревожени: “Би следвало и нашият свинекомплекс да получи обезщетение. Но не е до обезщетението. Толкова хора ще останат без работа. И средствата, които вложи управителят на свинекомплекса, ще отидат така на вятъра.”


Автор: София Белчева
Снимка: © БГ Медия

© 2019 AgroClub.bg - АгроКлуб.БГ
Всички права запазени, при ползване на текст, цитирането на източник АгроКлуб.БГ е задължително!
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • загробване на свине с АЧС
  23.07.2019 г.
  1789
  Индустриалните свинеферми нямат капацитет за загробване на свине с АЧС
  Виж повече
 • АЧС - свинекомплекс Николово
  22.07.2019 г.
  1660
  Около 5 дни ще отнеме умъртвяването на 17 000 прасета във фермата на Лаудис край Русе
  Виж повече
 • африканска чума
  17.07.2019 г.
  3269
  С всеки час се увеличават новите огнища на африканска чума
  Виж повече
 • АЧС
  17.07.2019 г.
  2683
  Властите включват всички методи за защита на свинекомплексите от АЧС
  Виж повече
 • африканска чума по свинете
  16.07.2019 г.
  3123
  Разпространението на африканска чума е извън контрол
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg