Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Има сделка за Brexit. Северна Ирландия ще спазва правилата за агро стоки

18.10.2019 г.
116767
Изненадващо председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви тази сутрин пробив в преговорите за Brexit. Двете страни се споразумяха след дълги преговори за промени в споразумението за оттегляне и свързаната с тях т. нар. политическа декларация.

Жан-Клод Юнкер говори за "справедлив компромис между ЕС и Великобритания". Новият протокол защитава мира и стабилността на ирландския остров, както и на вътрешния пазар. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви: „Успяхме да намерим решения, които изцяло зачитат целостта на единния пазар, и създадохме ново и правно ефективно решение, за да избегнем твърда граница“.

Сделката за Brexit предполага, че Северна Ирландия ще остане ефективно на единния пазар на ЕС, за да избегне твърда граница с Република Ирландия, включително митнически контрол. Северна Ирландия трябва да продължи да следва правилата на ЕС относно селскостопанските продукти и други стоки, ветеринарното и данъчното законодателство и условията за държавна помощ. В резултат на това всеки митнически контрол ще се прехвърли към търговията между Северна Ирландия и останалата част от Кралството.

Моделът за обратно спиране следва да може да бъде прекратен или удължен от правителството на Северна Ирландия четири години след края на преходния период в края на 2021 г.

Освен това ЕС и Обединеното кралство се стремят към цялостно споразумение за свободна търговия, което отменя тарифите и квотите за внос, съгласно ревизираната политическа декларация. Лондон обеща да не накърнява социалните и екологичните стандарти на ЕС.

Държавните и правителствените ръководители на ЕС се срещат днес за редовната си есенна среща. Те ще дискутират новата сделка за Brexit. Вече е малко вероятно Великобритания да напусне ЕС, както е планирано на 31 октомври. Една промяна, основана на новото споразумение, вероятно ще бъде по-реалистична. Споразумението обаче трябва да бъде ратифицирано от Съвета на Европейския съюз, Европейския парламент и Британската камара на общините, за да влезе в сила.

© 2019 АгроКлуб
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • ГМО царевица
  01.08.2019 г.
  5426
  Борис Джонсън ще разреши ГМО в Англия след Брекзит. Започват мутации на вирусите по животни
  Виж повече
 • Британски фермери се опасяват от 12 месечните визи за имигранти след Brexit
  23.12.2018 г.
  988
  Британски фермери се опасяват от 12 месечните визи за имигранти след Brexit
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg