Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Икономическата цена на изменението на климата ще е много тежка за земеделието

08.09.2021 г.
7460
Икономическата цена на изменението на климата ще е много тежка за земеделието. Тя може да бъде шест пъти по-висока, отколкото се смяташе досега, сочи анализ на еколози от Лондонската изследователска централа. Работата на международен екип от учени е установила, че икономическите щети особено за земеделието ще бъдат изключително големи.

Прогнози като тази помагат на правителствата по целия свят да изчислят относителните разходи и ползи от намаляването на емисиите на парниковите газове. Предварителният анализ обаче показа, че използваните модели могат да пренебрегнат важните рискове и следователно да подценят разходите.

Понастоящем повечето модели се фокусират върху краткосрочните щети, приемайки, че изменението на климата няма траен ефект върху икономическия растеж, въпреки нарастващите доказателства за обратното. Екстремни събития като суши, пожари, горещи вълни и бури вероятно ще причинят дългосрочни икономически щети поради тяхното въздействие върху здравето, спестяванията и производителността на труда.

Авторите на изследването актуализираха един от трите модела за икономика на климата, използвани за определяне на цената на въглерода за решенията на националната политика, след което го използваха за изследване на въздействието на годишните вариации на климата и темповете на икономическо възстановяване след климатичните събития.

Проучването показва, че до 2100 г. глобалният БВП може да бъде с 37% по-нисък, отколкото би бил без въздействието на затоплянето, като се вземат предвид ефектите от изменението на климата върху икономическия растеж. Без да се отчитат трайни щети - изключени от повечето оценки - БВП ще бъде с около 6% по-нисък, което означава, че въздействието върху растежа може да увеличи икономическите разходи от изменението на климата шест пъти.

"Изменението на климата прави пагубните събития като неотдавнашната гореща вълна в Северна Америка и наводненията в Европа много по -вероятни. Ако спрем да приемаме, че икономиките се възстановяват от такива събития в рамките на месеци, разходите за затопляне изглеждат много по -високи, отколкото обикновено се посочва. Все още се нуждаем от по-добро разбиране за това как климатът променя икономическия растеж, но дори и при наличието на малки дългосрочни ефекти намаляването на емисиите става много по-спешно. " - казва ръководителя на проучването д-р Брарлей

Изследователите също така актуализираха модела, за да вземат предвид напредъка в науката за климата през последното десетилетие, както и ефекта от изменението на климата върху променливостта на средногодишните температури - и двете увеличават прогнозираните разходи за изменението на климата.

Авторите изчисляват ефекта от тези промени върху „социалната цена на въглерода“ (SCCO2), решаващ показател за нивото на спешност за предприемане на действия по климата, които изчисляват икономическите разходи за емисиите на парникови газове за обществото. Изразено в щатски долари на тон въглероден диоксид, оценките в момента варират значително между 10 и 1000 долара. Въпреки това, когато се вземат предвид по -надеждни науки за климата и актуализирани модели, това ново проучване показва, че икономическите щети всъщност биха могли да бъдат над 3000 долара на тон CO2.

"Изгарянето на CO2 има разходи за обществото, дори и да не е директно в портфейлите ни. Емисиите на всеки човек биха могли да доведат до разходи за човечеството от над 1300 долара годишно, като се повишат до над 15 000 долара, след като въздействието на изменението на климата върху икономическия растеж са включени ", каза д -р Brierley.

Въпреки че констатациите показват големи несигурности, централните стойности бяха много по -високи, отколкото политиците в момента предполагат; правителството на САЩ например понастоящем използва социални разходи за въглерод от около $ 51 на тон, за да преценява разходите и ползите от проекти, свързани с емисиите на парникови газове, докато Схемата за търговия с емисии на ЕС, която обхваща електроенергията, производството и авиацията, наскоро надхвърли 61 евро за първи път.

Съавторът на изследването Пол Уайделих (ETH Zürich) казва, че „констатациите потвърждават, че е по-евтино да се намалят емисиите на парникови газове, отколкото да се справят с въздействието на изменението на климата, а икономическите щети от продължителното затопляне биха надхвърлили много разходите, които биха могли да бъдат сега участва в предотвратяването на емисиите. Рискът разходите да бъдат дори по -високи от предполагаемите по -рано потвърждава спешността за бързо и силно смекчаване. Това показва, че изборът да не се намаляват емисиите на парникови газове е изключително рискована икономическа стратегия. "

Бившият студент от UCL MSc и водещ автор на изследването, Джармо Кикстра (Международен институт за приложен системен анализ и Имперски колеж в Лондон) казва, че „много е трудно да се изчислят общите разходи за изменението на климата, но увеличените научни доказателства са подобрили икономическите оценки. Климатът науката по този въпрос се е подобрила много през последното десетилетие и подобренията, които направихме с науката, не променят порядъка на оценките на разходите и ползите. "

"Ние обаче сме много по -несигурни, когато става въпрос за това как икономиката ще реагира на бъдещите въздействия върху климата. Ние разкриваме, че ако погледнем по -отблизо трайното въздействие, което климатът може да окаже върху икономиките, ще открием, че разходите могат да се увеличат многократно в зависимост от това колко мерки за климата предприемаме. "
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg