Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Изтича срокът за плащане на авансовия корпоративен данък за 2019 г.

09.12.2019 г.
4474
На 16 декември изтича срокът за внасяне на последната месечна или тримесечна авансова вноска за корпоративен данък за 2019 година. Същевременно това е и последният срок, в който фирмите имат възможност да направят корекция на декларираните от тях авансови вноски за тази година, за да не надвнесат ненужно данък или за да не плащат лихви към НАП при определени несъответствия на вноските, припомнят от приходната агенция.

Фирмите, чиито приходи от продажби за предходната година надвишават 300 000 лева, са длъжни да правят авансови вноски за корпоративен данък. Те  са месечни и тримесечни и се определят на базата на прогнозна данъчна печалба за текущата година.

Анализите на НАП показват, че има случаи, при които прогнозираните авансови вноски за корпоративен данък се оказват доста по-високи или по-ниски от дължимия годишен данък. Това може да доведе до начисляване на лихви от страна на НАП или пък до нужда от възстановяване на данък.

В тази връзка, законодателят е дал възможност на предприятията сами да намаляват или увеличават своите авансови вноски през годината, когато смятат, че те ще се различават значително от дължимия годишен корпоративен данък. Намалението, съответно увеличението, на авансовите вноски се ползва след подаването на декларация за промяна в тях. Този вид декларации се подават в офиса на приходната агенция по месторегистрация на фирмата, като най-лесният начин за подаване на документи към НАП си остава ползването на електронните услуги на Агенцията.

© 2019 Агро Клуб - Agroclub.bg
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • Десислава Танева
  28.11.2019 г.
  16768
  Възможно е удължаване на помощите за връщане на акциз за горива и корпоративен данък
  Виж повече
 • земеделски стопанин
  05.12.2019 г.
  4360
  Земеделците избират как да се облагат доходите им за 5 години напред до края на 2019 г.
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg