Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Изкупната цена на черешите се срина до 45 ст. Овощари искат подкрепа от Десислава Танева

21.06.2019 г.
2031
Изкупната цена на черешите в региона на Сливен се срина до 45 стотинки за килограм - за преработка. Като цяло ценовият диапазон на изкупуване тази седмица е от 45 до 90 ст. /кг. 

Цените са по-ниски от предходната година, главно заради по-лошото качество на черешите, които в над 70% от градините са поразени от влагата и градушките.

Пред репортер на АгроКлуб, овощари от региона на Сливен коментираха, че тези изкупни цени не могат да покрият разходите им за агротехническите мероприятия през годината, както и за работната ръка. 

Овощарите посочват, че нормалната изкупна цена за килограм череши трябва да е около 1 - 1,20 лв./килиграм, но такава е всъщност на пазара на дребно в Сливен, като най-високите цени за качествени череши - на дребно достигат 1,80 - 2.30 лв.кг. В чуждите хипермаркети цената на черешите скача до рекордните 5 лв./кг!

В района на Кюстендил, в момента черешите се изкупуват на цена от 60 до 80 ст., а на дребно се продават от 2 до 5 лева за килограм.

Производителите на череши ще поставят въпрос пред земеделския министър Десислава Танева, която е от сливенския избирателен район, държавата да подкрепи изграждането на защитни мрежи над овощните градини с цел предпазване от градушки.

Въпреки, че пазарът на агро стоки е в сферата на пазарната икономика, овощари отново поискаха държавата да се намеси чрез регулаторни инструменти във формирането на изкупната цена на черешите.

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • машина за бране на череши
  17.06.2019 г.
  2991
  Машина за бране на череши решава проблема със сезонните работници (ВИДЕО)
  Виж повече
 • череши - реколта 2019
  10.06.2019 г.
  2248
  Реколтата от череши в Сливенско е поразена на 50% от дъждовете
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg